Demokratin och naturen i Indonesien

Skriftlig fråga 2017/18:284 av Jamal El-Haj (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-11-15
Överlämnad
2017-11-16
Anmäld
2017-11-17
Sista svarsdatum
2017-11-22
Svarsdatum
2017-11-24
Besvarad
2017-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Undersökningar visar att mer fundamentalistiska uttolkningar av islam vinner fler anhängare i det land som har flest muslimer i världen, nämligen Indonesien. Indonesien är en stor önation som utifrån sin geografi också är ett etniskt och kulturellt mångfasetterat land där alla de stora världsreligionerna har anhängare: islam, kristendom, hinduism och buddism. Landet är oerhört rikt på naturtillgångar och är också känt för sin fantastiska natur och sitt rika djur- och växtliv.

Demokratin behövs för att skydda människorna, mångkulturaliteten och naturen. Precis som i Brasilien finns ett stort tryck för att avverka och omvandla regnskogen till jordbruk och plantageodling. Även oljan och mineralerna lockar, inte minst när Kina har stora behov av att få tillgång till utländsk olja och utländska mineraler till sin expanderande ekonomi.

Den indonesiska demokratin med sin religiösa tolerans behövs för stabiliteten i Asien. Den kan också ses som en försäkring mot att djur och natur utsätts för rovdrift.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

Hur kan vi stötta Indonesien i dess demokratiska strävanden och i landets arbete för att bevara sin värdefulla natur?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:284 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



PAGE

2


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:284 av Jamal El-Haj (S) Demokratin och naturen i Indonesien

Jamal El-Haj har frågat mig hur vi kan stötta Indonesien i dess demokratiska strävanden och i landets arbete för att bevara sin värdefulla natur.

Indonesien har sedan 1998 genomgått en snabb och långtgående demokratisering och i huvudsak fria och rättvisa val genomförs regelbundet på nationell och lokal nivå. Det finns ett livaktigt civilsamhälle och politiska frågor kan i hög utsträckning debatteras öppet. Samtidigt finns utmaningar både vad gäller den religiösa tolerans som Indonesien gjort sig känt för och kring landets natur och miljö.

Sverige har under de senaste åren stärkt de bilaterala relationerna med Indonesien. Vi lyfter regelbundet fram vikten av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i våra kontakter med Indonesien, inklusive i våra bilaterala konsultationer. I vårt utbyte ingår även miljö- och klimatfrågor.

Vidare deltar Sverige i Bali Democracy Forum som årligen arrangeras av Indonesiens regering. Sverige samverkar även med Indonesien i demokratifrågor inom International IDEA i arbetet med att stödja Indonesiens demokrati. Stöd till landets demokratiutveckling sker också inom ramen för EU:s partnerskaps- och samarbetsavtal med Indonesien. Genom samarbetet mellan EU och ASEAN driver Sverige också aktivt demokrati som ett viktigt samarbetsområde.

Sveriges stöd för ett välfungerande och transparent demokratiskt samhällsskick i Indonesien underlättar genomförandet av reformer på miljöområdet. I maj 2017 genomförde det svenska kungaparet ett statbesök till Indonesien med fokus på hållbarhet och innovation.

Tillsammans med Indonesien arbetar Sverige för att hitta konkreta lösningar för ett mer hållbart utnyttjande av landets naturtillgångar. Den indonesiska regeringen har de senaste åren sökt bromsa avskogningen och uttryckt intresse för att ställa om landets skogsbruk med inspiration från bland annat Sverige. I november 2016 blev Indonesien första land att börja utfärda FLEGT-licenser inom ramen för EU-FLEGT Action Plan, vilket innebär förenklat marknadstillträde för lagligt avverkat indonesiskt trä. Ett konkret exempel på hur svenska myndigheter bidrar till att främja miljöförbättrande insatser i Indonesien är Kemikalieinspektionens dialog med indonesiska myndigheter.

Indonesien tillhör de länder som varit pådrivande i processen för att enas om de globala målen för hållbar utveckling och är en aktiv och konstruktiv samarbetspartner inom FN:s klimatkonvention United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Vad gäller demokrati- och naturresursfrågor kommer Indonesien under det närmaste året att genomgå både en granskning av subventioner till fossila bränslen inom ramen för G20 och en så kallad grön tillväxtsgranskning under OECD, varav den senare granskningen stöttas av Sverige via Naturvårdsverket.

Genom stödet till ASEAN har Sverige bidragit till att lyfta frågor som rör företagens ansvar för social och miljömässig hållbarhet i Sydöstasien inklusive Indonesien. Vi har även uppmanat länderna att anta handlingsplaner för företagande och mänskliga rättigheter. Förhoppningen är att fler indonesiska företag ska komma till insikt om att man måste förbättra sitt arbete vad gäller hållbarhet för att kunna konkurrera på den internationella marknaden.

Stockholm den 24 november 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.