Till innehåll på sidan

Den framtida odlingen av lök och bönor i vårt land

Skriftlig fråga 2010/11:71 av Åkesson, Anders (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-15
Anmäld
2010-11-16
Besvarad
2010-11-17
Svar anmält
2010-11-17
Besvarad
2010-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 november

Fråga

2010/11:71 Den framtida odlingen av lök och bönor i vårt land

av Anders Åkesson (C)

till miljöminister Andreas Carlgren (C)

Den svenska odlingen av gul och röd lök och bruna bönor riskerar att slås ut. Orsaken till detta är att den svenska myndigheten Kemikalieinspektionen inte längre medger dispens för användande av två växtskyddsmedel.

Resultatet av Kemikalieinspektionens ställningstagande blir att främst odlingen av lök men även bruna bönor riskerar att i det närmaste slås ut i vårt land. Kemikalieinspektionens beslut riskerar att leda till att i stället för att producera lök och bruna bönor på det kanske mest miljöinriktade sättet i världen så kommer landets lök- och bönodling att försvinna och de svenska konsumenternas behov av dessa produkter tillgodoses genom import.

Ställningstagandet att inte länge medge dispens för användandet av dessa växtskyddsmedel drabbar främst de svenska konsumenterna men också odlare och förädlingsindustri i Kalmar-Ölandsbygden. Arbetstillfällen, utkomstmöjligheter, förädlingsindustri och upparbetade marknader riskerar att försvinna.

Kemikalieinspektionen anför som skäl att inte längre medge dispens att man anser sig vara bundna av tvingande EU-regelverk, uppenbarligen en tolkning som andra EU-länders motsvarande myndigheter inte gör.

Vilka åtgärder är miljöministern beredd att vidta för att förhindra den utslagning som nu hotar den svenska odlingen av lök och bruna bönor?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:71 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 17 november

Svar på frågorna

2010/11:65 Odling av lök i Sverige

2010/11:66 Växtskyddsmedlen Stomp och Totril

2010/11:71 Den framtida odlingen av lök och bönor i vårt land

Miljöminister Andreas Carlgren

Suzanne Svensson har frågat landsbygdsminister Eskil Erlandsson vilka åtgärder landsbygdsministern avser att vidta för att de svenska lökodlarna ska kunna bedriva sin verksamhet på likvärdiga villkor i förhållande till övriga odlare inom EU. Frågan är överlämnad till mig för besvarande. Vidare har Suzanne Svensson frågat mig varför Sverige har valt att på ett tidigt stadium förbjuda användningen av Stomp och Totril innan nya ersättningsmedel har tagits fram, och om jag avser att vidta någon åtgärd i sammanhanget. Anders Åkesson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förhindra den utslagning som nu hotar den svenska odlingen av lök och bruna bönor.

Frågeställningarna utgår från två beslut som nyligen fattas av Kemikalieinspektionen. Jag kan inte närmare kommentera dessa beslut som ännu inte har vunnit laga kraft. Tiden för överklagande har ännu inte löpt ut. Jag vill dock framhålla att alla medlemsländer inom EU är skyldiga att vid vissa tidpunkter ompröva sina nationella godkännanden för existerande växtskyddsmedel enligt gemensamma krav i rådets direktiv 91/414/EEG om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden. Avsikten med regleringen är att säkerställa en hög skyddsnivå för människors och djurs hälsa och miljön inom gemenskapen när dessa medel ska prövas. Dessa krav omfattar även Stomp SC (pendimetalin) och Totril (ioxinil) och tidsgränserna för omprövningen av dessa medel har passerats.

Jag anser generellt att det är ett problem om regelverket tillämpas olika inom EU. Kriterierna för denna prövning är gemensamma för alla medlemsländer men utgången kan variera beroende på att de nationella förutsättningarna skiljer sig åt. En avgörande förutsättning för att åstadkomma en harmoniserad marknad är att de gemensamma kraven tillämpas av medlemsländerna på ett korrekt och enhetligt sätt. Kemikalieinspektionen verkar för att uppnå detta avseende växtskyddsmedel dels genom ett aktivt samarbete inom unionen, dels genom utarbetande av en gemensam vägledning för riskbedömning inom den norra zonen dit de nordiska och baltiska länderna hör. Detta arbete är mycket viktigt och jag kommer att noggrant följa den fortsatta utvecklingen. Jag kommer också att kontakta kommissionen och understryka behovet av att pågående arbete med en gemensam vägledning prioriteras i syfte att åstadkomma en enhetlig tillämpning på detta område. Ett stort ansvar vilar även på branschen att leta efter alternativ i god tid innan ett växtskyddsmedel ska fasas ut.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.