Det rörliga kulturarvet

Skriftlig fråga 2017/18:1004 av Per Lodenius (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-09
Överlämnad
2018-03-12
Anmäld
2018-03-13
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

När kulturarvspropositionen 2017 behandlades i riksdagen antogs ett tillkännagivande till regeringen att skyndsamt ta fram en lagstiftning som skyddar det transporthistoriska kulturarvet. I regleringsbrevet för 2018 till Riksantikvarieämbetet har regeringen gett i uppdrag att undersöka och redovisa förutsättningarna för en lagstiftning till skydd för det rörliga kulturarvet. 

Svensk kulturarvslagstiftning har sedan Axel Oxenstiernas tid varit inriktad på markbundet kulturarv. Därmed uteslöts ”föremål som varit eller är avsedda för rörligt bruk”, det så kallade rörliga kulturarvet, såsom fartyg, tåg, bilar och flygplan. 

I detta rörliga kulturarv ingår också de svenska fritidsbåtarna. Med en knapp budget men starkt och aktivt stöd från civilsamhället visar Sjöhistoriska museet sin unika samling av fritidsbåtar på Djurgården i Stockholm, i Båthall 2, som dessutom visat sig vara en utmärkt hall att bevara gamla båtar i. Förutom kungaslupen Vasaorden ingår där också ett femtiotal båtar från 1800-talets senare hälft fram till modernare tid. Museet har blivit en framgång med 55 000–60 000 besökare per år, detta trots att det bara har kunnat hållas öppet under sommaren och då tack vare frivilliga och ideella insatser från Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar. 

Vid det senaste årsskiftet överfördes flera av statens transporthistoriska museer, som tidigare sorterat under Trafikverket, till Statens maritima museer. Men samtidigt som regeringen för in andra transporthistoriska museer under Statens maritima museer avvecklar Statens maritima museer visningen av fritidsbåtar i Båthall 2. Den unika båtsamlingen skingras, för att i Båthall 2 ersättas med ett museum över marinarkeologiska fynd från Östersjön. 

Under de senaste åren har viktiga sådana fynd från 1500-talet gjorts i Östersjön, som skapar nytt ljus över sjöfartens utveckling före Vasa. Men att ersätta en fungerande och framgångsrik utställning över rörligt kulturarv med ett över gamla vrak är ett tydligt exempel på vad som under de senaste 200 åren blivit en brist i svensk kulturarvslagstiftning. Att detta görs av den myndighet som regeringen har tänkt sig ska bli huvudman för statens transporthistoriska museer inverkar på trovärdigheten för kulturministerns vilja att uppfylla tillkännagivandet vad gäller en stärkt bevaranderätt för det rörliga kulturarvet. 

Min fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är:

 

Hur avser ministern att skydda det rörliga kulturarvet, med utgångspunkt i det som nu sker med Sjöhistoriska museets Båthall 2, så att inte fler samlingar med det rörliga kulturarvet kopplat till statliga museer bli avvecklade innan regeringen gett svar på tillkännagivandet om att skyndsamt skydda det rörliga kulturarvet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1004 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)



Ku2018/

00590/KL

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1004 av Per Lodenius (C)
Det rörliga kulturarvet

Per Lodenius har frågat mig hur jag avser att skydda det rörliga kulturarvet. Frågan ställs mot bakgrund av att Statens maritima museer aviserat en annan användning av Båthall 2 på Djurgården i Stockholm. I dag används båthallen som magasin för bl.a. delar av den samling fritidsbåtar som förvaltas av myndigheten.

Till att börja med vill jag understryka att det är av stor betydelse att också det rörliga kulturarvet bevaras, används och utvecklas. Jag ser därför fram emot att få frågan om ett rättsligt skydd för dessa delar av kulturarvet belyst genom det regeringsuppdrag som Riksantikvarieämbetet fått i regleringsbrevet för 2018. Den möjliga nya lagstiftningen kan dock knappast komma att reglera i vilka specifika lokaler som statliga museimyndigheter ska förvara sina samlingar, såsom riksdagsledamoten efterfrågar.

Lugnande besked kan dock lämnas kring de farhågor som riksdagsledamoten hyser avseende att Statens maritima museers samling av fritidsbåtar ska avvecklas och skingras. Det ligger inom myndighetens ansvar att ta det långsiktiga ansvaret för bevarande och tillgängliggörande av denna samling. Hur myndigheten utför denna uppgift är en fråga för myndigheten. Det finns dock inga belägg för att museala samlingar enbart kan tryggas genom förvaring i centrala Stockholm, tvärtom kan det ses som positivt om de statliga museimyndigheterna överväger hur deras verksamheter kan få spridning i hela landet. Statens maritima museer invigde t.ex. sommaren 2017 ett fritidsbåtsmuseum i Härnösand.

Satsningen genomförs i samarbete med Länsmuseet Murberget och Härnösands kommun.

Statens maritima museer har under lång tid samspelat med det civila samhället inom sitt verksamhetsområde. Det har t.ex. skett genom de återkommande mötena Fartygsforum och Varvsforum som samlat ideella krafter från hela landet. Det ideella engagemanget för fritidsbåtar som kulturarv som är levande och starkt runt om i hela landet och understöds på olika sätt av Statens maritima museer.

Det är också viktigt att framhålla att de ideella insatser som görs för att visa Statens maritima museers samling av fritidsbåtar och berätta om fritidsbåtens historia är av stort värde och ett viktigt bidrag i kulturarvsarbetet. Min förhoppning är att det går att hitta vägar för att fortsatt utveckla detta betydelsefulla engagemang.

Stockholm den 21 mars 2018



Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.