Digitaliseringen

Skriftlig fråga 2017/18:991 av Ann-Britt Åsebol (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-08
Överlämnad
2018-03-09
Anmäld
2018-03-13
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I en alltmer digitaliserad vardag är både ökad mobiltäckning och utbyggnaden av fibernät viktigt för företagsamheten, utvecklingen och tillväxten – en förutsättning för att hela Sverige ska kunna leva.

Kopparnätet lever som bekant inte upp till framtida behov på grund av driftsäkerhet. Trots att det inte finns några andra alternativ släcks kopparnätet ned på flera orter i Sverige. Post- och telestyrelsen rapporterade att det i maj förra året fanns ca 300 hushåll och företag i Sverige som saknar tillgång till internet med en hastighet på 10 megabit per sekund.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

I dagarna trädde ett nytt bidrag i kraft, men vad avser statsrådet att vidta för åtgärder utöver detta för att försäkra sig om att fler företag och enskilda har möjlighet att få en bra uppkoppling oavsett var i landet man bor eller verkar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:991 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)




Svar på fråga 2017/18:991 av Ann-Britt Åsebol (M) Digitaliseringen

Ann-Britt Åsebol har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta utöver det nya bidrag som trädde ikraft i dagarna, för att försäkra mig om att fler företag och enskilda har möjlighet att få en bra uppkoppling oavsett var i landet man bor eller verkar.

Regeringens målsättningar på bredbandsområdet omfattar alla och finns presenterade i bredbandsstrategin. Målet till år 2025 är att hela Sverige bör ha tillgång till snabbt bredband. Målet är teknikneutralt, vilket innebär att anslutningen kan tillhandahållas genom fast eller trådlös teknik, eller en kombination av olika tekniker.

För att nå målen krävs insatser från både privata och offentliga aktörer och regeringen verkar för att den positiva utvecklingen för bredbandsutbyggnad i högt tempo fortsätter och fokuserar på aktiviteter inom de områden som strategin pekar ut. Regeringen har lagt ett antal regeringsuppdrag kopplade till strategin som bland annat syftar till att kartlägga hinder för en fortsatt utbyggnad och identifiera hur processer kan effektiviseras, visa på den nytta som användning av bredbandstjänster kan ge och ge förslag på hur framtida insatser med statliga medel kan utformas.

Teknikutvecklingen och den svenska marknadsutvecklingen har lett till god utbyggnad av fibernät och ökad tillgång till trådlösa lösningar. Som komplement till de investeringar som görs av kommersiella aktörer har regeringen inom ramen för landsbygdsprogrammet avsatt 4,25 miljarder kronor för stöd till utbyggnad av snabbt bredband i gles- och landsbygd där de kommersiella förutsättningarna för bredbandsutbyggnad saknas. Utöver det har regeringen även möjliggjort bredbandssatsningar på 1,2 miljarder kronor inom ramen för regionalfondsprogrammen i de norra delarna av landet. Till och med år 2020 har regeringen också avsatt 21 miljoner kronor per år för regionala bredbandskoordinatorer som ett sätt att främja och underlätta för utbyggnaden av både offentliga och privata aktörer.

I takt med att digitala tjänster blir allt mer avancerade krävs ökad kapacitet. I januari 2018 beslutade regeringen därför om en höjd nivå för funktionell tillgång till internet från 1 Mbit/s till 10 Mbit/s. I samband med det gav regeringen Post- och telestyrelsen (PTS) i uppdrag att se till att fasta hushåll och företag som saknar tillgång till telefoni och/eller bredbandsuppkoppling om 10 Mbit/s kan få stöd för åtgärder som ger sådan tillgång. Förordningen trädde ikraft den 1 mars 2018.

I de områden där Telia Company AB har avvecklat kopparnätet har de allra flesta haft möjlighet att få tillgång till telefoni och bredband via trådlösa lösningar, eller genom fiberuppkoppling där sådan finns. Om något fast hushåll eller företag trots allt skulle stå utan telefoni eller tillgång till bredband, exempelvis som en följd av kopparnätets nedläggning kan man vända sig till PTS.

Stockholm den 20 mars 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.