Dublinärenden och asylavslag i Sverige

Skriftlig fråga 2017/18:881 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-28
Överlämnad
2018-02-28
Anmäld
2018-03-01
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Terroristen Rakhmat Akilovs asylskäl utreddes av Migrationsverket trots att hans asylansökan enligt Dublinförordningen skulle ha prövats i Polen där han tidigare vistades. Man registrerade honom dessutom under falskt namn, trots att hans riktiga identitet var känd. Det är alltså en skam att hans fall överhuvudtaget prövades i Sverige, och än värre att han trots avslag kunde fortsätta att vistas i Sverige. I och med detta står det fast att terrorattacken aldrig skulle ha ägt rum om svenska myndigheter hade följt de regler som redan finns, och om den svenska staten hade valt att tydligare prioritera utvisningar av dem som nekats asyl. Då skulle tre oskyldiga människor som mördades ännu ha levt och många andra skulle inte ha skadats.

Eftersom få fall granskas så hårt som just detta är det inte är osannolikt att denna typ av hantering är vanligt förekommande, inte minst med tanke på att Sverige lyckligtvis saknar gränser till konfliktzoner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att fler som fått avslag på sin asylansökan hålls i förvar samt utvisas, och vad avser hon att göra för att säkerställa att Dublinförordningen och dess intentioner upprätthålls?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:881 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/01446/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:881 av Markus Wiechel (SD)
Dublinärenden och asylavslag i Sverige

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att säkerställa att fler som fått avslag på sin asylansökan hålls i förvar samt utvisas, och vad jag avser att göra för att säkerställa att Dublinförordningen och dess intentioner upprätthålls.

Att personer som har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut, eller beslut om att överföras till ett annat land enligt Dublinförordningen, så snabbt som möjligt avlägsnas är avgörande för att Sverige ska kunna upprätthålla en långsiktigt hållbar och human migrationspolitik. Det är därför en viktig fråga för regeringen och ett antal åtgärder har vidtagits från regeringens sida.

Regeringen har bland annat bedömt att det finns ett ökat behov av förvar och har därför utökat antalet förvarsplatser med 40 procent, från 257 till 357 platser. Regeringen tillför nu ytterligare medel till Migrationsverket för skapandet av ännu fler förvarsplatser, 114 mnkr för 2018, 199 mnkr för 2019 och därefter 76 mnkr årligen. Den ökade medelstilldelningen ger förutsättningar för ungefär 200 ytterligare platser.

I en lagrådsremiss som beslutades den 25 januari i år föreslår regeringen att Polismyndigheten ska få rätt att göra stickprovsinspektioner på arbetsplatser inom riskbranscher för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige. Detta kan även förväntas innebära att fler personer som saknar rätt att vistas här påträffas och att Polismyndighetens arbete med att verkställa avlägsnandebeslut därmed underlättas.

För att minska antalet personer vars identitet inte kan fastställas under vistelsen i Sverige tillkallade regeringen i april förra året en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag på åtgärder. Regeringen har nu remitterat utredarens betänkande Klarlagd identitet. Där föreslås bland annat att Polismyndigheten, i samband med inre utlänningskontroll, ska ges utökade möjligheter att dels ta fingeravtryck, dels omhänderta pass eller andra identitetshandlingar.

Effekten av de redovisade åtgärderna är för tidig att bedöma och därmed även behovet av ytterligare åtgärder. Regeringen följer frågan och är beredd att vid behov agera ytterligare för att motverka att personer som har fått ett av- eller utvisningsbeslut eller beslut om överföring enligt Dublinförordningen avviker och uppehåller sig här utan tillstånd.

Stockholm den 7 mars 2018

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.