Till innehåll på sidan

En FN-konvention om förbud mot djurförsök inom kosmetika

Skriftlig fråga 2017/18:83 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-10
Överlämnad
2017-10-11
Anmäld
2017-10-12
Svarsdatum
2017-10-18
Sista svarsdatum
2017-10-18
Besvarad
2017-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

EU-förbudet mot försäljning av djurtestad kosmetika som infördes 2013 var en stor framgång för såväl djuren som konsumenterna. Det finns i dag alternativa testmetoder för de vanligaste säkerhetstesterna för kosmetika. De djurfria testerna är ofta billigare, snabbare, mer exakta och mer tillförlitliga än de djurtester som de ersätter.

Utanför EU har Norge, Island, Schweiz, Serbien, Israel, Turkiet, Indien, Guatemala och Nya Zeeland förbjudit kosmetikatester på djur. Taiwan och Sydkorea har handlingsplaner för att avsluta djurtesterna. USA, Kanada, Australien och Brasilien förväntas lagstifta inom den närmsta tiden om förbud mot kosmetikatester på djur.

Trots att flera länder har följt efter EU:s förbud tillåter ungefär 80 procent av Förenta nationernas medlemsstater fortfarande kosmetikatester på djur. Uppskattningsvis dör en halv miljon djur per år i samband med kosmetikatester. Förändringen i lagstiftningen inom EU är ett bevis på att det går att åstadkomma förändringar i stor skala. Argument om att kosmetikaindustrin inte klarar sig utan djurförsök saknar förankring.

Genom FN kan ett globalt förbud mot djurtester inom kosmetikaindustrin komma till stånd. För att en FN-konvention ska kunna bli verklighet behövs engagerade regeringar som är villiga att stötta initiativet och åstadkomma förändring.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att förbjuda djurförsök inom kosmetikaindustrin globalt?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:83 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/0539/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:83 av Birgitta Ohlsson (L) En FN-konvention om förbud mot djurförsök inom kosmetika

Birgitta Ohlsson har frågat Sven Erik Bucht vad han avser göra för att förbjuda djurförsök inom kosmetikaindustrin globalt. Arbetet är så fördelat inom regeringen att frågan besvaras av mig.

Det är väl känt att Sverige har en lång tradition av att vara drivande i djurskyddsfrågor både inom EU och globalt. Det är glädjande att djurskyddsfrågor fått en alltmer framträdande roll i olika internationella sammanhang, t.ex. i arbetet inom Världsorganisationen för djurhälsa (OIE) och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO). På EU-nivå har det svenska samarbetet med andra medlemsstater som också arbetar för att stärka djurskyddet lett till att kommissionen tidigare i år beslutat att inrätta en EU-plattform för djurskydd. Plattformen, som består av företrädare för medlemsstater, olika näringsgrenar, berörda organisationer och oberoende vetenskapliga experter, syftar till att stärka djurskyddet genom att underlätta kommunikationen, utbyte av erfarenheter och bästa praxis mellan berörda parter. Plattformen kommer att öka möjligheten att utnyttja de goda krafter som finns och dela med sig av lyckade initiativ och samarbeten på lokal, regional, nationell eller EU-nivå.

På försöksdjursområdet tillämpas ett nytt direktiv (2010/63/EU) sedan 2013 i EU:s medlemsstater. Direktivet genomsyras av den s.k. 3R-principen, dvs. att ersätta, begränsa och förfina djurförsök. I syfte att stärka 3R-arbetet nationellt bedömde den tidigare regeringen att ett kompetenscentrum för 3R-frågor bör inrättas på Jordbruksverket. Regeringen beslutade i november 2014 om inrättandet och att 3R-centret under åren 2017-2020 ska finansieras med 15 miljoner kronor per år.

Som Birgitta Ohlsson känner till har det under lång tid arbetats med att en FN-deklaration om djurvälfärd ska komma tillstånd. En sådan skulle skapa en global förpliktelse att föra fram en prioritering av djurvälfärd. Sverige har tillsammans med knappt 40 regeringar världen över ställt sig bakom initiativet. Regeringen har inte tagit ställning till den nyligen väckta frågan om en FN-konvention om förbud mot djurförsök för kosmetikatestning men följer frågan med stort intresse.

Stockholm den 18 oktober 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.