Fler platser för östkyrkliga studier

Skriftlig fråga 2016/17:1404 av Aron Modig (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-12
Överlämnad
2017-05-16
Anmäld
2017-05-17
Sista svarsdatum
2017-05-24
Svarsdatum
2017-06-02
Besvarad
2017-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Teologiska högskolan och Sankt Ignatios utbildningsinstitut i Södertälje har nyligen inlett ett samarbete för att erbjuda en kvalificerad akademisk utbildning i Sverige för östkyrkliga invandrare, genom vilken blivande präster och församlingspedagoger ska kunna läsa kurser i både teologi och mänskliga rättigheter. För att förverkliga denna utbildning har Teologiska högskolan Stockholm ansökt om statliga medel till nya utbildningsplatser. Det rör sig om ca 5 miljoner kronor.

Nyligen skrev ärkebiskop Antje Jackelén ett öppet brev till regeringen med en vädjan om att regeringen ska ge Teologiska högskolan Stockholm och Sankt Ignatios utbildningsinstitut de förutsättningar som behövs för att fullfölja utbildningsprogrammet. Ärkebiskopen framhåller också vinsterna med en förbättrad integration av det stora och växande antalet östkyrkliga från Mellanöstern och Nordafrika i det svenska samhället.

Precis som ärkebiskop Jackelén också skriver i sitt brev har vi i Sverige en lång tradition av att kyrkor och samfund bidrar till bildning, kunskap och omvärldsförståelse. Utbildningar såsom den som Teologiska högskolan Stockholm och Sankt Ignatios utbildningsinstitut driver tillsammans är viktiga för att denna tradition ska kunna leva vidare på bred front.

Även utbildningsutskottet har tidigare uppmärksammat den aktuella frågan, i och med följande skrivningar i betänkande 2016/17:UbU1:

”I en skrivelse till utskottet daterad den 30 september 2016 (dnr 255-2016/17) har Teologiska Högskolan, Stockholm, efterfrågat möjligheten att erbjuda högskoleutbildning inom den östkyrkliga traditionen och teologin samt mänskliga rättigheter. Utskottet vill i det sammanhanget framhålla att mycket i och för sig talar för att det behövs fler platser för utbildning inom den östkyrkliga traditionen och teologin på högskolenivå i Sverige. Utskottet skulle därför välkomna att regeringen i framtiden genom en omfördelning inom den befintliga budgetramen för utgiftsområde 16 ser över möjligheten till fler platser för utbildning inom den östkyrkliga traditionen och teologin vid Teologiska Högskolan, Stockholm.”

Min fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson är därför:

 

Kommer statsrådet och regeringen i och med kommande budgetproposition att möjliggöra fler platser för utbildning inom den östkyrkliga traditionen och teologin vid Teologiska högskolan Stockholm?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1404 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2017/02347/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1404 av Aron Modig (KD) Fler platser för östkyrkliga studier

Aron Modig har frågat mig om det i kommande budgetproposition kommer att möjliggöras fler platser för utbildning inom den östkyrkliga traditionen och teologin vid Teologiska högskolan Stockholm.

Jag delar uppfattningen att det är viktigt att det erbjuds högskole–utbildning med hög kvalitet inom områdena mänskliga rättigheter och teologi. Teologiska högskolan i Stockholm kan inom ramen för sitt examens–tillstånd i teologi ge utbildningar inom området.

Högskolan är en enskild utbildningsanordnare som årligen erhåller ett statligt bidrag för utbildning i mänskliga rättigheter, demokratifrågor och teologi. Bidragets storlek uppgick för året 2017 till ca 10 miljoner kronor. Enskilda utbildningsanordnare är också fria att ta emot medel och donationer, en möjlighet som är begränsad för statliga lärosäten.

Av den forskningspolitiska propositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50, bet. 2016/17:UbU12, rskr. 2016/17:208), som riksdagen har beslutat, framgår att regeringen i budgetpropositionen för 2018 har för avsikt att föreslå att bl.a. Teologiska högskolan i Stockholm ska tilldelas resurser för forskning och utbildning på forskarnivå. Detta är en ambitions–höjning eftersom Teologiska hög–skolan Stockholm inte tidigare fått statliga medel för sådan verksamhet. Regeringen avser att i budget–propositionen för 2018 lämna förslag i enlighet med vad som anges i den forskningspolitiska propositionen.

Regeringen har även noterat att Utbildningsutskottet välkomnar fler platser för utbildning inom den östkyrkliga traditionen och teologin vid Teologiska högskolan i Stockholm (bet. 2016/17:UbU1).

Budgetpropositionen för 2018 kommer att lämnas till riksdagen i slutet av september. I skrivande stund pågår ett beredningsarbete i Regerings–kansliet. Det är därför inte möjligt för mig att ge ytterligare besked i nuläget och jag hänvisar härmed till höstens presentation av budget–propositionen för 2018.

Stockholm den 2 juni 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.