folktandvården

Skriftlig fråga 1998/99:875 av Olsson, Lena (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-27
Besvarad
1999-09-08
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:875 av Lena Olsson (v) till socialministern om folktandvården

den 27 augusti

 

Sedan ingången av 1999 får alla vårdgivare inom vuxentandvården själva bestämma sina priser. För att göra tandvårdskostnaderna rimliga för patienterna har riksdagen beslutat ge vårdgivarna ett stöd med ca 2 miljarder kronor. Detta stöd är delvis menat att komma patienterna till del i form av lägre patientavgifter. Folktandvården skulle därvid vara prisledande.

Folktandvården är viktig för att ekonomiskt svaga patientgrupper som inte passar in i ett marknadsstyrt tänkande skall få den vård de behöver.

Landstingsregionerna i Stockholm, Skåne och Västra Götaland vilka tillsammans representerar halva Sveriges befolkning har nu redovisat en ambition att helt eller delvis privatisera folktandvården. En utveckling i denna riktning ger farhågor om hur viktiga mål för tandvården skall kunna upprätthållas i framtiden.

Mot denna bakgrund är min fråga till socialministern:

 

Vilka åtgärder tänker regeringen vidta för att säkerställa en rimlig prissättning inom tandvården när den tänkta prisledande funktionen försvagas eller helt försvinner?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:875 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:875 om folktandvården
    Socialminister Lars Engqvist

den 8 september

 

Lena Olsson har frågat mig vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att säkerställa en rimlig prissättning inom folktandvården när den tänkta prisledande funktionen försvagas eller helt försvinner.

Frågan är ställd med anledning av att landstinget i Stockholm, region Skåne och Västra Götalandsregionen, som tillsammans representerar halva Sveriges befolkning, har redovisat en ambition att helt eller delvis privatisera folktandvården. Lena Olsson anser att en utveckling i denna riktning ger farhågor om hur viktiga mål för tandvården skall kunna upprätthållas i framtiden.

Jag har förståelse för den oro som Lena Olsson visar för de tre landstingens ambitioner. Enligt uppgift finns i Stockholms läns landsting planer på en bolagisering, medan det i de två regionerna ännu inte finns några förslag redovisade om på vilket sätt eventuella privatiseringar skall ske. Frågan är dock av stor betydelse för bl.a. konkurrenssituationen inom tandvården och regeringen kommer att noga följa utvecklingen på området.

Den 1 januari 1999 gjordes stora förändringar i ersättningssystemet för vuxentandvård. Bl.a. infördes fri prissättning på tandvård. Riksförsäkringsverket (RFV) följer kontinuerligt på regeringens uppdrag utvecklingen och redovisade före sommaren hur landstingen hittills har tillämpat den fria prissättningen. Undersökningen visade att alla landsting höjt den genomsnittliga prisnivån. Några landsting har företagit generella höjningar på alla åtgärder i taxan, men de flesta landsting har varierat prishöjningarna. De genomsnittliga höjningar som skett varierar mellan landstingen från några till närmare 20 %. En liknande undersökning har nyligen redovisats av RFV för de privata vårdgivarna. Denna visar att det föreligger en viss följsamhet mellan landstingen och de privata vårdgivarna länsvis samt att de genomsnittliga priserna för de privata vårdgivarna i regel överstiger landstingens priser.

Regeringen avser att noga följa prisutvecklingen inom tandvården. Senast den 1 april nästa år kommer bl.a. RFV att redovisa en omfattande utvärdering av det första året med det reformerade tandvårdsstödet. Jag vill även upprepa vad regeringen uttalade i sin proposition om reformerat tandvårdsstöd förra året i fråga om den fria prissättningen nämligen att om avregleringen av prissättningen leder till oacceptabla prishöjningar på tandvård kommer regeringen att vidta åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.