Företagens regelbörda

Skriftlig fråga 2017/18:995 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-08
Överlämnad
2018-03-09
Anmäld
2018-03-13
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Näringslivets Regelnämnd (NNR) har under flera år granskat regleringsbrev och instruktioner till ett tjugotal myndigheter vars verksamhet är relevant för svenska företag. Fokus för granskningarna har legat på regelförenkling. Regeringen har fastställt fyra mål när det gäller regelförbättring och regelförenkling för företag. Mål som bland annat tar upp kortare handläggningstider och att företagens kostnader till följd av regler ska minska. Det är bra men dessvärre visar NNR:s granskning att regelförbättring och regelförenkling knappt nämns i de granskade regleringsbreven för året. NNR:s slutsats är därför att regeringen egentligen inte prioriterar frågan.

Med hänvisning till detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att myndigheternas arbete med regelförbättring och regelförenkling ska öka?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:995 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)



N2018/01704/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:995 av Betty Malmberg (M) Företagens
regelbörda

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer vidta för att myndigheternas arbete med regelförbättring och regelförenkling ska öka.

Regeringen delar uppfattningen om vikten av regelförenklingar som en del i arbetet med att stärka företagens konkurrenskraft. Framgångsrika och växande små och medelstora företag som anställer är helt avgörande för att nå regeringens jobbmål. Regeringen bedriver därför en aktiv näringspolitik med fokus på insatser som förbättrar företags och företagares villkor, som ökar Sveriges attraktionskraft för investeringar och stärker incitamenten att starta företag.

Det är av stor vikt att reglerna är ändamålsenliga. På så sätt begränsas den administration som krävs för att följa regelverken. Även service, bemötande och korta handläggningstider är centrala för ett konkurrenskraftigt företagsklimat och för att nå ökad tillväxt och sysselsättning. Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att ta fram ett kunskapsunderlag om korta och effektiva handläggningsprocesser för företag. Uppdraget har slutredovisats och bereds nu i regeringskansliet.

Genom att bättre ta tillvara digitaliseringens möjligheter, med allt fler och bättre digitala tjänster och processer, förenklar vi för företagare och medborgare i alla delar av landet. En fullt ut digital ärendehantering gör det lättare för företag att göra rätt från början, att få en snabbare ärendehantering och att lättare få besked om ärendestatus. Med bra service och digitala tjänster som är anpassade efter företagens förutsättningar och behov är mängden regler inte ett lika stort problem. Regeringen har bland annat gett Bolagsverket i uppdrag att införa en digital tjänst för inlämning av årsredovisningar. Genom elektroniska årsredovisningar skapas bättre möjligheter för att uppgifterna kan återanvändas av flera myndigheter och företagens administration minska. Bolagsverket och Tillväxtverket fungerar som motorer för arbetet med övrigt digitaliserat uppgiftslämnande. Regeringen överväger härutöver, vilket redovisades i budgetpropositionen för 2018, att inom ramen för förenklingsarbetet se över också bokföringsområdet.

Regeringens överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting syftar till att erbjuda företagare i regeltunga branscher nationella digitala lösningar för att bland annat kunna ansöka om kommunala tillstånd. De digitala lösningarna innebär att den kommunala regeltillämpningen och tillståndsgivningen blir mer lika över landet. Satsningen är unik i sitt slag och förväntas leda till förenkling på riktigt för berörda företag.

Företagssajten Verksamt.se fortsätter att utvecklas positivt, både vad gäller användning och omfattning av tjänster och information. Nu ryms information från över 50 olika myndigheter på webbplatsen som under 2017 hade 2,6 miljoner användare, vilket var en ökning med 15 procent jämfört med 2016.

Stockholm den 19 mars 2018

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.