Till innehåll på sidan

Försäljning av statliga bolag och känslig teknik till främmande makt

Skriftlig fråga 2018/19:5 av Björn Söder (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2019-01-16
Överlämnad
2019-01-16
Anmäld
2019-01-17
Inte besvarad
2019-01-21
Sista svarsdatum
2019-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i år diskuterades Kina och dess stormaktsambitioner. Det kan inte vara okänt för regeringen att Kina försöker tillskansa sig olika kunskaper i syfte att hävda sig mot övriga stormakter i världen.

Strax före jul avslöjade Svenska Dagbladet (SvD) att tre svenska spjutspetsbolag, som tillverkar eller utvecklar produkter som även kan användas militärt, sålts till Kina och att två av bolagen sålts av staten.

De två sålda statliga bolagen, Imego och Norstel, utvecklar respektive tillverkar avancerade halvledare. Eftersom Kina inte själv kan tillverka alla sorters avancerade halvledare vill man komma över tekniken genom att köpa bolag som sitter på kunskapen. Bolag som Imego och Norstel.

Enligt SvD uttalar sig Näringsdepartementets styrelserepresentant om att han aldrig har tagit upp frågan om försäljning med näringsministern.

I Imego tecknade man avtal om licenstillverkning för att inte även sälja tekniken, men som en som utvecklat tekniken sa: ”Det läcker naturligtvis till Kina.”

När det gäller Norstel satte ISP stopp för tekniköverföringen från Sverige till Kina och gav inte exporttillstånd. Trots det hade man från statens sida då redan sålt bolaget.

Det är ytterst märkligt att statliga bolag och väldigt känslig teknik hanteras på detta sätt utan att regeringen informeras.

Näringsminister Mikael Damberg har tidigare bara hänvisat till att ”det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet” (SvD den 13 januari 2019), men det måste väl ändå vara regeringens ansvar om statliga bolag och bolagens teknik säljs ut till främmande makt? Det är givetvis en säkerhetspolitisk fråga som borde direktinvolvera regeringen och dess statsråd.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att säkerställa att utförsäljning av statliga bolag och känslig teknik till främmande makt inte sker utan direkt godkännande av regeringen?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:5 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.