Försenade miljöersättningar

Skriftlig fråga 2014/15:701 av Anders Forsberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-23
Överlämnad
2015-06-23
Besvarad
2015-07-08
Sista svarsdatum
2015-07-08
Svarsdatum
2015-07-08
Anmäld
2015-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

SAM 2015 har för lantbrukarna varit ett ovanligt stökigt år på grund av nya regler och försenad och ändrad information. Dessutom finns det en osäkerhet kring hur länsstyrelserna kommer att hantera en del av de ”uppenbara fel” som upptäcks i den fortsatta stödadministrationen och vid kontroller, det vill säga fel som inte orsakar en sanktion.

Enligt uppgifter från Jordbruksverket finns det främst två områden där det fortsatt finns oklarheter:

1) Vägledningen för kontroll av ekologiska fokusarealer (EFA), vilket nu innebär att det finns möjlighet för lantbrukaren att kompensera ett eventuellt bortfall av EFA.

2) För obrukade fältkanter har informationen varit otydlig, och enligt Jordbruksverket är det 400–500 lantbrukare som ansökt om både miljöersättning och EFA för samma areal, vilket inte är tillåtet. Enligt uppgift ska man dock vara ”generösa” i dessa fall.

Enligt uppgifter kommer utbetalningarna av gårdsstödet och förskottet för miljöersättningarna att komma under den senare delen av december medan kompensationsstödet och resten av miljöersättningarna kommer att utbetalas under kvartal 2 år 2016.

Det hela är väldigt olyckligt, och det finns även farhågor för konsekvenser för kommande utbetalningar framöver.

Min fråga till statsrådet är därför:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att mildra de effekter som införandet av det nya landsbygdsprogrammet medfört, och vad tänker statsrådet göra för att snabba på utbetalningarna av miljöersättningarna till lantbrukarna?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:701 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2015/5005/HL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:701 av Anders Forsberg (SD) Försenade miljöersättningar

Anders Forsberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att mildra de effekter som införandet av det nya landsbygdsprogrammet medfört, och vad jag tänker göra för att snabba på utbetalningarna av miljöersättningarna till lantbrukarna.

Införandet av det nya landsbygdsprogrammet innebär stora möjligheter att stärka utvecklingen på den svenska landsbygden. Samtidigt innebär införandet av nya regelverk stora utmaningar, både för myndigheter och för de företag och andra som söker olika former av stöd och ersättningar. 2015 är ett år då vi både inför ett nytt gårdsstöd och på allvar startar upp ett nytt landsbygdsprogram.

För mig och för regeringen har det varit viktigt att slutföra förhandlingarna om det svenska landsbygdsprogrammet på ett framgångsrikt sätt. Detta har vi lyckats med och i slutet av maj godkände EU-kommissionen det svenska landsbygdsprogrammet. Regeringen har också fattat beslut om den nationella förordningen som utgör den legala grunden för programmets genomförande. Den kommer att träda i kraft den 15 juli.

Statens jordbruksverk ansvarar för förvaltningen av medel från de EU-fonder som finansierar olika stöd och ersättningar till jordbruket. Det innebär att det ingår i deras uppdrag att bland annat se till att it-stöd för handläggning och utbetalning av stöd från fonderna finns på plats och att prioritera fördelning av resurserna i arbetet med att ta fram detta it-stöd. Statens jordbruksverk har arbetat med en snäv tidsplan för att sjösätta stöd och ersättningar så att utbetalningar till stödmottagare ska kunna komma igång så snabbt som möjligt.

Med så stora förändringar som sker i stödsystemen under 2015 är det oundvikligt att man inte kan följa exakt samma utbetalningstidplan som under år då inga förändringar sker. Jag vet dock att Statens jordbruksverk gör allt de kan för att så snabbt som möjligt komma igång med utbetalningar av både miljöersättningar och andra stöd och ersättningar.

Stockholm den 8 juli 2015

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.