Forskning om nya antibiotikaläkemedel

Skriftlig fråga 2007/08:1614 av Lindblad, Göran (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-04
Anmäld
2008-09-04
Besvarad
2008-09-17
Besvarad
2008-09-18
Svar anmält
2008-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 september

Fråga

2007/08:1614 Forskning om nya antibiotikaläkemedel

av Göran Lindblad (m)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

I prop. 2007/08:110 En förnyad folkhälsopolitik skriver regeringen att antibiotikaresistenta bakterier är ett ökande problem. Det är bra att regeringen har uppmärksammat det här problemet och även avsatt medel till det i budgeten. Det är dock inte tillräckligt med de insatser som har gjorts hittills.

Jag har inhämtat information från professor Dan Andersson som är mikrobiolog vid Uppsala universitet och har forskat på området även på EU-uppdrag. Hans uppfattning är att det kommer att bli sämre innan det blir bättre. Det är ett globalt problem men även i Sverige och i EU är det ett stort problem som växer. Det är så att medan våra nuvarande antibiotikaläkemedel blir mindre verksamma har läkemedelsindustrin lagt ned sin forskning inom området. Det beror på att det är mer lönsamt att forska om läkemedel mot fetma, diabetes och högt blodtryck men det beror också på att det är extremt svårt att få fram nya antibiotika. All forskning är dyr, men speciellt gäller det antibiotika, och under de senaste 30 åren har endast två klasser av nya antibiotika utvecklats.

En lösning skulle kunna vara att skapa partnerskap mellan industrin och samhället där den ekonomiska risken är delad och där samhället har förfoganderätten över den framforskade produkten (jämför försvarsindustrin). Det allra viktigaste just nu är att försöka få företagen att på nytt göra stora satsningar.

Hur kommer statsrådet att verka för att skapa förutsättningar för läkemedelsindustrin att genom forskning utveckla och framställa nya antibiotikaläkemedel i Sverige och i världen?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1614 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 17 september

Svar på fråga

2007/08:1614 Forskning om nya antibiotikaläkemedel

Statsrådet Lars Leijonborg

Göran Lindblad har frågat mig hur jag kommer att verka för att skapa förutsättningar för läkemedelsindustrin att genom forskning utveckla och framställa nya antibiotikaläkemedel i Sverige och i världen.

Bakterier som utvecklar resistens mot antibiotika har blivit ett stort problem runt om i världen och utgör ett allvarligt hot mot möjligheterna att tillförsäkra människor ett gott smittskydd och en god hälso- och sjukvård. Frågan är uppmärksammad av regeringen. Flera initiativ har tagits och ett aktivt arbete pågår. I likhet med Göran Lindblad vill jag som exempel ta upp regeringens proposition En förnyad folkhälsopolitik (2007/09:110), där regeringen föreslår fortsatt stöd för det arbete som utförs av Smittskyddsinstitutets samverkansorgan Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens. Regeringen kommer också att genom samverkan både inom Europeiska unionen och internationellt i övrigt, driva på för en utveckling av forsknings‑, produktions-, och handelsinitiativ som leder till att bättre möjligheter för läkemedel och produkter som inte har förutsättningar att utvecklas kommersiellt.

Forskning och internationellt samarbete utgör viktiga förutsättningar för att kunna hitta lösningar. Inom det tematiska området hälsa i EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling, har särskilda medel avsatts till forskningsinsatser kring infektionssjukdomar. Antimikrobiell resistens mot läkemedel är ett område som särskilt uppmärksammas, och där det övergripande syftet är att reducera utvecklingen och spridningen av infektioner med resistenta mikroorganismer. Inom EU:s sjunde ramprogram har långsiktiga samarbeten mellan akademi och industri byggts upp, och nya möjligheter öppnar sig nu genom det nystartade Innovative Medicines Initiative.

Regeringen intensifierar nu sitt arbete för att stärka svensk forskning och kommer att föreslå satsningar på forskning och innovation som innebär att det statliga stödet från och med 2009 successivt ökar för att 2012 nå en förstärkning om 5 miljarder kronor. Genom att den största förstärkningen sker redan första året blir det totala resurstillskottet för fyraårsperioden närmare 15 miljarder kronor. De beloppsmässigt största ökningarna går till forskningsområdena medicin, teknik och klimat. Den närmare fördelningen av medlen kommer att redovisas i en forsknings- och innovationspolitisk proposition senare i höst.

Sammanfattningsvis är insatser när det gäller forskning kring antibiotikaresistenta mikroorganismer mycket angelägna. Regeringen ser det som mycket viktigt att förbättra förutsättningarna för sådan forskning, såväl nationellt som inom EU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.