Försvarsmaktens behov av officerare

Skriftlig fråga 2016/17:1045 av Daniel Bäckström (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-10
Överlämnad
2017-03-14
Anmäld
2017-03-15
Svarsdatum
2017-03-22
Sista svarsdatum
2017-03-22
Besvarad
2017-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den 2 mars beslutade regeringen att återinföra värnplikten.

Personalförsörjningen av det militära försvaret ska bygga dels på frivillighet och dels på totalförsvarsplikt. Syftet med detta är att kunna uppfylla de mål som riksdagen angett avseende förbands- och personaluppfyllnad.

På kort sikt handlar det om att minst 4 000 personer ska utbildas, på sikt många fler. En utmaning som många lyft nu när antalet soldater som ska utbildas ökar är att det inte finns tillräckligt många officerare för att utbilda dessa, något som kan fungera gränssättande.

Min fråga till försvarsministern blir därför:

 

Hur avser ministern att säkerställa att tillräckligt många officerare finns för att utbilda de kommande årens ökande antal soldater som behövs för att nå de mål som riksdagen angett avseende förbands- och personaluppfyllnad?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1045 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2017/00395/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1045 av Daniel Bäckström (C) Försvarsmaktens behov av officerare

Daniel Bäckström har frågat mig hur jag avser säkerställa att det finns tillräckligt många officerare för att utbilda de kommande årens ökande antal soldater som behövs för att nå de mål som riksdagen angett avseende förbands- och personaluppfyllnad.

Officerstillgången är, i kvalitativa och kvantitativa avseenden, avgörande för Försvarsmaktens verksamhet. Myndigheten anger i sin årsredovisning för 2016 att antalet yrkesofficerare följer myndighetens plan, men anger även att rekryteringen till grundläggande officersutbildning de senaste åren underskridit långsiktigt nödvändiga nivåer.

Avseende utbildningskapacitet inom inriktningsperioden bör noteras att det i Regleringsbrevet för budgetåret 2017 avseende Försvarsmakten anges att ”Försvarsmakten ska planera för att inom given ekonomisk ram genomföra grundutbildning för minst 4 000 personer per år 2018 och 2019”. Volymer för 2020 och därefter är ännu inte beslutade. I Försvarsmaktens budgetunderlag för 2018 med särskilda redovisningar framgår att volymen rekryter under de kommande åren kan hanteras med nuvarande officersvolym.

Försvarsmakten lämnar i nämnda budgetunderlag även en rad förslag till hur rekryteringsbasen till officersyrket kan breddas och hur fler vägar till yrket kan öppnas i syfte att öka inflödet.

I Personalförsörjningsutredningens betänkande En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) betonas bl.a. betydelsen av att Försvarsmakten utbildar fler befälsuttagna totalförsvarspliktiga, dels för bemanning av krigsförbandens befälsbefattningar, dels som en väsentlig del av rekryteringsbasen till officersyrket.

Grundläggande för en ökad rekrytering är även att säkerställa kännedom om vad officersyrket innebär och om officerens avgörande betydelse för Försvarsmaktens verksamhet hos prioriterade målgrupper. Återaktiveringen av värnplikten bedöms bidra positivt till detta.

Försvarsmakten ger i både årsredovisningen för 2016 och i budgetunderlaget för 2018 uttryck för behovet – och avsikten - att öka åtgärder och ansträngningar som leder till ett ökat inflöde av officerare.

Regeringen analyserar för närvarande budgetunderlaget och Personalförsörjningsutredningens betänkande och följer i övrigt Försvarsmaktens arbete med officersförsörjning kontinuerligt.

Stockholm den 22 mars 2017

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.