Försvarsmaktens sanering av PFAS

Skriftlig fråga 2017/18:20 av Kristina Yngwe (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-19
Överlämnad
2017-09-19
Anmäld
2017-09-20
Svarsdatum
2017-09-27
Sista svarsdatum
2017-09-27
Besvarad
2017-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Högfluorerade kemikalier, PFAS, är extremt svårnedbrytbara i naturen, och många är bioackumulerande och giftiga. Att dricka vatten med höga halter av PFAS kan ha negativa effekter på sköldkörteln, levern och immunförsvaret.

PFAS har hittats i dricksvatten på flera platser runt om i landet.  En utredning gjord i regeringskansliet (M2015:B) konstaterar att den främsta källan till PFAS-föroreningarna är brandskum. PFAS-ämnen har hittats i vattnet vid flera av försvarets flygplatser och övningsfält bland annat i Kallinge, Tullinge, Halmstad och Uppsala. Samma utredning kom till slutsatsen att det finns stort behov av att öka samverkan mellan myndigheter och kommuner för att kartlägga och åtgärda förorenade områden. Utredaren lyfte särskilt Försvarsmakten och Fortifikationsverket som centrala aktörer med stort ansvar.

Dock vittnar flera kommuner om att man har haft svårt att få en fungerande dialog och samarbete med Försvarsmakten. I vissa fall har Försvarsmakten medgett att den verksamhet man bedrivit lett till föroreningar av PFAS och bistått i reningsåtgärder. I andra kommuner har Försvarsmakten inte ens varit beredd att samarbeta med kommunens tjänstemän för att genomföra prover av mark och vatten för att undersöka källor, omfattning och spridning av giftiga ämnen. Sådana undersökningar är lika viktiga som självklara vid alla verksamheter där föroreningar påträffas. Att en statlig myndighet inte är villig att samarbeta med en kommun för att skydda miljö och människors hälsa är uppseendeväckande. 

Kort sagt har Försvarsmaktens agerande i frågan varit inkonsekvent och lämnar en hel del övrigt att önska. I ett tidigare svar på en skriftlig fråga svarade försvarsministern: ”Det viktigt att så långt som möjligt minimera miljöpåverkan av myndighetens arbete.” Denna ambition tycks inte få genomslag i Försvarsmaktens agerande vad gäller samarbete med alla kommuner.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder har regeringen vidtagit, eller ämnar vidta, för att påskynda och förbättra samarbetet med kommuner för att kartlägga och åtgärda föroreningar från PFAS i anslutning till Försvarets verksamheter och anläggningar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:20 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2017/01275/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:20 av Kristina Yngwe (C) Försvarsmaktens sanering av PFAS

Kristina Yngwe har frågat mig om vilka åtgärder regeringen har vidtagit, eller ämnar vidta, för att påskynda och förbättra samarbetet med kommuner för att kartlägga och åtgärda föroreningar från PFAS i anslutning till Försvarets verksamheter och anläggningar?

Regeringen tar frågan om de högflorerade ämnenas hälso- och miljöeffekter på stort allvar. Problematiken med föroreningar från PFAS är ett samhällsproblem, där källorna också är fler än från Försvarsmaktens verksamhet. Försvarsmakten deltar därför i det PFAS-nätverk som Kemikalieinspektionen samordnar med berörda myndigheter (Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökning, Statens geotekniska institut m.fl.).

Försvarsmakten arbetar aktivt för att minimera miljöpåverkan av myndighetens verksamhet i enlighet med uppställda krav från regeringen. Övningsverksamhet med brandskum som innehåller PFAS är idag begränsad till Halmstads garnison, där uppsamling av släckvatten och brandskum sker för att förhindra läckage till omgivningen. En övergång till PFAS-fritt brandskum kommer att ske så snart det finns ett fullgott alternativ.

Försvarsmakten bedriver för närvarande undersökningar på cirka 50 olika platser där tidigare verksamhet kan ha lett till förorening av PFAS. Utredningarna genomförs i dialog med tillsynsansvarige Generalläkaren, fr.o.m. 1 oktober försvarsinspektören för hälsa och miljö.

Jag har stort förtroende för Försvarsmaktens samarbete med berörda kommuner och myndigheter för att fortsatt hantera frågan med miljöskadliga föroreningar från myndighetens verksamhet.

Stockholm den 27 september 2017

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.