Till innehåll på sidan

Granskningsrapporten om kandidaturen till FN:s säkerhetsråd

Skriftlig fråga 2017/18:822 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-21
Överlämnad
2018-02-21
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Transparens skulle vara ett nyckelord för arbetet i FN:s säkerhetsråd. Tyvärr har den svenska kampanjen för att få en plats i rådet lämnat en del övrigt att önska, exempelvis då över 900 sidor med information som relaterar till kampanjen varit gömda och senare hemligstämplats.

Nu framkommer nya uppgifter om att den granskningsrapport om den svenska kampanjen som genomförts inte har redovisats i sin helhet för riksdagen. Enligt rapportförfattaren finns det ett mer omfattande material än de 13 sidor med slutsatser som hittills har redovisats.

Utrikesutskottet har tidigare begärt att få ta del av rapporten men har endast fått slutsatserna. Ifall delar av rapporten har undanhållits för riksdagen är det synnerligen allvarligt, likaså om materialet är ”försvunnet”.

Det ankommer nu på utrikesministern att skyndsamt säkerställa att materialet i sin helhet kommer fram och redovisas för riksdagen.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

När och på vilket sätt avser ministern att tillse att riksdagen får ta del av hela utvärderingen av FN-kampanjen, inte enbart slutsatserna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:822 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:822 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
Granskningsrapporten om kandidaturen till FN:s säkerhetsråd

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig när och på vilket sätt jag avser tillse att riksdagen får ta del av hela utvärderingen av FN-kampanjen, inte enbart slutsatserna.

Eftersom ledamöter i utrikesutskottet har visat intresse för arbetsmaterialet i utrikesdepartementets interna utvärdering av arbetet med kandidaturen till FN:s säkerhetsråd, har UD bjudit in dem för en närmare redovisning av arbetsmaterialet. Jonas Jacobsson Gjörtler har även till konstitutionsutskottet anmält utrikesdepartementets hantering av den interna utvärderingen av arbetet med säkerhetsrådskandidaturen. De frågor som Jonas Jacobsson Gjörtler tar upp i sin anmälan sammanfaller med den fråga som han ställer här. Jag vill inte föregripa den granskning som konstitutionsutskottet kommer att genomföra.


Stockholm den 28 februari 2018

Margot Wallström –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.