Till innehåll på sidan

Hamnkonflikten som hotar transportförsörjningen

Skriftlig fråga 2016/17:1820 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-17
Överlämnad
2017-08-18
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-09-01
Sista svarsdatum
2017-09-01
Besvarad
2017-09-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Transportpolitiken handlar om att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Detta anger regeringen som huvudsakligt uppdrag för transportsektorn. Den omfattande hamnkonflikten i Göteborg har nu pågått i mer än ett år. Medlarna har gett upp eftersom en av parterna inte vill acceptera medlingsbud. Den olösbara konflikten leder till att 140 personer nu får lämna jobbet. Konflikten resulterar inte bara i att jobb går förlorade utan även i att transporter till och från hamnen stoppas. Göteborgs hamn är porten till Sverige. Företag får med dagens konfliktläge dirigera om trafiken för att säkra leverans. Gods måste gå till andra hamnar och containerflödet måste dirigeras om. Fler transporter med lastbil blir en nödvändig lösning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av konflikten i Göteborgs hamn som påverkar transportförsörjningen negativt?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1820 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01610/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1820 av Nina Lundström (L) Hamnkonflikten som hotar transportförsörjningen

Nina Lundström har frågat statsrådet Tomas Eneroth vilka åtgärder han avser att vidta med anledning av konflikten i Göteborgs Hamn som påverkar transportförsörjningen negativt. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Situationen i Göteborgs Hamn är allvarlig. Konflikten i containerterminalen påverkar inte bara hamnens kunder och de företag som transporterar varor till och från hamnen. Den riskerar också att hota Sveriges konkurrenskraft och svenska jobb om företag inte har tillgång till en hamn med Göteborgs kapacitet. En långsiktig och hållbar transportförsörjning är mycket viktig.

Ingen annan än parterna kan lösa den akuta situationen. Det vilar därför ett mycket stort ansvar på parterna i konflikten att snabbt komma överens om en lösning. De medlare som Medlingsinstitutet utsåg för att medla i konflikten har avslutat sitt uppdrag då en framgångsrik medling inte gick att uppnå. Det utesluter inte att staten genom Medlingsinstitutet återigen kan vara behjälplig genom ytterligare medling.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen har bidragit till en stark omställningsförmåga och internationell konkurrenskraft samtidigt som reallönerna har ökat under drygt två decennier. Det är en framgångsrik modell som regeringen vill fortsätta att utveckla. Men den långvariga arbetsmarknadskonflikten i Göteborgs Hamn är ett exempel på en situation där den svenska modellen inte fungerar tillfredsställande.

Jag anser därför att det finns anledning att se över lagstiftningen i syfte att ge förutsättningar för att modellen ska fungera ännu bättre i framtiden.

Regeringen beslutade därför den 22 juni 2017 att tillsätta en utredning om en översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. En särskild utredare ska bl.a. analysera och ta ställning till om det är möjligt och lämpligt att begränsa rätten att vidta stridsåtgärder i andra syften än att reglera villkor i ett kollektivavtal. Utredaren ska också se över om det behövs förändringar av fredspliktsreglerna i situationer när en arbetsgivare, som är bunden av ett kollektivavtal i förhållande till en arbetstagarorganisation, utsätts för stridsåtgärder av en annan arbetstagarorganisation.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2018. En utredare är utsedd och har påbörjat arbetet.

Stockholm den 1 september 2017.

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.