Haveriet på Södertäljebron

Skriftlig fråga 2015/16:1487 av Robert Halef (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-04
Överlämnad
2016-08-05
Besvarad
2016-08-19
Sista svarsdatum
2016-08-19
Svarsdatum
2016-08-19
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Under midsommarhelgen skedde en omfattande olycka på motorvägsbron i Södertälje. Där passerar normalt 3 000 fordon i timmen. Olyckan inträffade bara några månader efter att regeringen aviserat att den kommer dra ner på vägunderhållet med 500 miljoner kronor. Det är inte bara biltrafiken som drabbas. Efter olyckan kan inga båtar högre än 29 meter passera eftersom bron inte går att öppna. Bron ska nu vara stängd hela sommaren.

Brohaveriet påverkar alla som bor eller jobbar i Södertälje och alla fordon som ska söderut i landet. Trafikverket rekommenderar att man hittar andra vägar för att ta sig fram, men alternativen är inte många då det råder trafikkaos i och runt Södertälje och denna broförbindelse är av riksintresse. Det är på tiden att Trafikverket undersöker möjligheten till en ny broförbindelse för att minska risken med framtida trafikstopp och samhällsekonomiska förluster.

Det gäller inte bara stadens cirka 93 000 invånare utan också stora arbetsgivare som Scania och AstraZeneca. Båda företagen har drabbats av olyckan. Scania har haft problem med sina godstransporter, och företrädare från AstraZeneca har uppgivet konstaterat att det är tur i oturen att olyckan inträffade när semestertiden började och inte någon annan gång under året. Då hade konsekvenserna blivit betydligt värre. Trafikverket har gått ut med rekommendationen att undvika Södertälje i minst en månad och hänvisar i stället till Saltsjöbron som endast har ett södergående körfält. Men det är inte så lätt att undvika Södertälje för alla dem som bor och jobbar i staden.

Den 27 juli meddelade Trafikverket att de avbryter reparationen av bron eftersom de upptäckt avvikelser som inte kan accepteras. Verket kan för närvarande inte ge besked om när bron kan öppnas, inte ens om det gäller veckor eller månader. Problemen är nu betydligt mer omfattande än vad man trodde från början.

För Södertäljes företag och för dess invånare och för alla de fordon som behöver köra söderut i landet är det av yttersta vikt med en fungerande infrastruktur, och där är motorvägsbron nyckeln.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Hur kommer statsrådet agera för att säkerställa att liknande allvarliga incidenter inte inträffar i framtiden? Är det dags för en utredning om hur vi kan säkra denna vitala broförbindelse med en nyinvestering, en ny bro?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1487 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/05137/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1487 av Robert Halef (KD) Haveriet på Södertäljebron

Robert Halef har frågat mig hur jag kommer agera för att säkerställa att liknande allvarliga incidenter inte inträffar i framtiden samt om det är dags för en utredning om hur vi kan säkra denna vitala broförbindelse med en nyinvestering, en ny bro.

Jag delar frågeställarens syn om att det är en allvarlig incident eftersom den har en mycket stor trafikpåverkan. Trafikverket lämnar sedan olyckan inträffade kontinuerligt lägesrapporter till Näringsdepartementet och vi följer utvecklingen noga. Några dagar efter olyckan på Södertäljebron besökte jag också Södertälje. Det jag kan göra som statsråd vid en incident som denna är att försäkra mig om att de som såväl har ansvaret som uppdraget att hantera sådana här situationer gör det som krävs för att minska störningarna så mycket som möjligt och ser till att åtgärda problemet så fort som möjligt.

Eventuella nya infrastrukturåtgärder, som exempelvis nya broförbindelser, föreslås och beslutas inom ramen för den långsiktiga infrastrukturplaneringen. Regeringen har nu påbörjat arbetet med att ta fram en ny nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet och ramar för nya länsplaner för perioden 2018–2029. Regeringen avser att under 2016 lägga fram en proposition som underlag för riksdagens beslut om inriktning och ekonomiska ramar för planperioden. När riksdagen har slagit fast en inriktning följer åtgärdsplanering i syfte att ta fram en nationell trafikslagsövergripande plan samt länsplaner för transportinfrastrukturen. Frågor om eventuella åtgärder och ytterligare utredningar tar regeringen ställning till i den kommande åtgärdsplaneringen. Fastställelse av planerna beräknas till våren 2018.

Stockholm den 17 augusti 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.