Höjt tak i a-kassan

Skriftlig fråga 2011/12:764 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-09-11
Anmäld
2012-09-13
Besvarad
2012-09-19
Svar anmält
2012-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 september

Fråga

2011/12:764 Höjt tak i a-kassan

av Anders Karlsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Statsrådet har i en intervju motsatt sig höjt tak i a-kassan, vilket påstås kosta tusentals jobb. Även om påståendet fått grönt ljus av en stor morgontidnings så kallade Faktakoll har andra, som TCO:s utredare, starkt ifrågasatt resonemanget och pekat på en rad svagheter i de ”vetenskapliga” resonemangen. Om nu a-kassa är så fördärvlig för sysselsättningen borde givetvis statsrådet förespråka ännu lägre tak i den eller rent av att a-kassa och fackföreningar förbjöds. Det går säkert att hitta någon nationalekonom som med hjälp av teori skulle kunna visa på hur ännu fler jobb då skulle uppstå.

Det bör också noteras att regeringens idé om att reglera a-kasseavgiften utifrån arbetslösheten i branschen nu ifrågasätts av statsråd själva. Tidigare var detta också en ”nationalekonomisk sanning”; åtgärden skulle hålla tillbaka lönekrav och på så sätt ge fler jobb. Ingen sådan effekt har kunnat uppvisas.

Med ett socialdemokratiskt synsätt är a-kassan en omställningsförsäkring, och den trygghet denna ger gör det lättare för människor att hitta rätt jobb, det vill säga ett som svarar mot vederbörandes kompetens, vilket också måste vara det mest samhällsekonomiskt effektiva.

Vilka mer generella och empiriska fakta och underlag ligger till grund för statsrådets teorier om att höjt tak i a-kassan skulle innebära en minskning med just 30 000 jobb?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:764 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 19 september

Svar på fråga

2011/12:764 Höjt tak i a-kassan

Finansminister Anders Borg

Anders Karlsson har frågat mig vilka mer generella och empiriska fakta och underlag som ligger till grund för min bedömning om att ett höjt tak i a-kassan skulle innebära en minskning med just 30 000 jobb.

Det är viktigt med en arbetslöshetsförsäkring som ger trygghet vid omställning. Det är också viktigt att det finns en tydlig arbetslinje i utformning av försäkringen, det vill säga att den främjar snabb och effektiv återgång till arbete. Det är en avvägning som måste göras.

Regeringens bedömning av effekterna av ett höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen är baserad på den internationella och svenska forskning som finns på området. Både teoretisk och empirisk forskning pekar på ett tydligt samband mellan höjda ersättningsnivåer och högre arbetslöshet.

Den empiriska forskningslitteraturen beskriver relationen mellan en förändring i så kallad ersättningsgrad (det vill säga ersättningen/lön) och förändringen i arbetslöshet. Denna relation mäts med en så kallad elasticitet. Den bedömning av elasticitetens storlek som görs av Finansdepartementet delas av Konjunkturinstitutet (se Konjunkturläget december 2011), Riksbanken (se Penningpolitisk rapport juli 2012) och Finanspolitiska rådet (se Svensk finanspolitik 2008). För en genomgång av forskningslitteraturen på området se till exempel bil. 9 till betänkandet av Långtidsutredningen 2011 (SOU 2011:2).

Med en uppfattning om hur mycket ersättningsgraden förändras av en regeländring och elasticitetens storlek kan effekten på arbetslösheten och sysselsättningen bestämmas. I rapport 2011:1 från Finansdepartementets ekonomiska avdelning finns en detaljerad redogörelse för Finansdepartementets beräkningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.