IS-terrorister inför rätta i Irak

Skriftlig fråga 2018/19:569 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Enligt The Sunday Times kan brittiska IS-terrorister komma att ställas inför rätta i Irak. Skälen till detta är flera, men främst handlar det om att det är enklare att på plats avgöra om individerna begått något brott samt att de straffas i det land där brotten har begåtts och där människor har drabbats av deras gärningar. Vidare väljer Storbritannien att betala Irak för att fängsla terroristerna på grund av risken att de annars kan komma att begå brott i Storbritannien.

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har tillsammans med utrikesminister Jeremy Hunt beordrat personal att förbereda för en krigsförbrytartribunal på plats. Den är tänkt att vara uppbyggd efter samma modell som den tribunal som inrättades av FN:s säkerhetstråd efter folkmordet i Rwanda 1994.

Dessa nyheter är naturligtvis mycket glädjande för såväl det brittiska folket som Europa.

Med anledning av ovanstående önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Kan det vara aktuellt för Sverige att likt Storbritannien verka för att IS-terrorister med svenskt medborgarskap som befinner sig i Irak, Sverige eller i något annan land, ska ställas inför rätta och straffas i Irak eller närliggande områden?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-04-23 Överlämnad: 2019-04-24 Anmäld: 2019-04-25 Svarsdatum: 2019-05-02 Sista svarsdatum: 2019-05-02
Svar på skriftlig fråga