Kalkbrytningen i Ojnareskogen

Skriftlig fråga 2011/12:739 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-09-03
Anmäld
2012-09-06
Besvarad
2012-09-17
Svar anmält
2012-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 september

Fråga

2011/12:739 Kalkbrytningen i Ojnareskogen

av Jens Holm (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

En stor miljötragedi pågår för tillfället i Bunge på norra Gotland. Avverkning har inletts av Ojnareskogen för kalkbrytning. Området är hemvist för unika växt- och djurarter och ingår i en mosaik av värdefulla kalkhällmarker, våtmarker och skog. I direkt anslutning till området ligger värdefulla Natura 2000-områden som riskerar negativ påverkan av exploateringen. Ett kalkbrott innebär dessutom risk för påverkan på Gotlands största dricksvattenreserv.

Tiden är nu knapp för att värna detta världsunika område. Enligt uppgift finns redan ett gammalt beslutsförslag om att ombilda även Ojnareskogen till ett Natura 2000-område. Detta har behandlats av den förra regeringen, men avslagits. Min bedömning är att då det redan finns ett befintligt beslutsförslag skulle regeringen inom kort kunna föreslå även Ojnareskogen till ett Natura 2000-område och därmed säkra ett världsunikt naturområde.

Avser miljöministern att på regeringsnivå lyfta fram frågan om att föreslå att området Ojnaremyr och Bunge Ducker 1:64 blir ett Natura 2000-område?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:739 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 17 september

Svar på fråga

2011/12:739 Kalkbrytningen i Ojnareskogen

Miljöminister Lena Ek

Jens Holm har frågat mig om jag på regeringsnivå avser att lyfta fram frågan om att föreslå att området Ojnare myr och Bunge Ducker 1:64 blir ett Natura 2000-område.

Den svenska regeringen har vid flera tillfällen sedan 1995 föreslagit områden som ska ingå i nätverket Natura 2000 och det finns i dag 3 975 områden som utsetts enligt art- och habitatdirektivet samt 544 områden som utsetts enligt fågeldirektivet. Under 2005 föreslog Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Gotlands län att Ojnare myr, tillsammans med ett flertal andra områden på norra Gotland, skulle utgöra lämpliga områden till Natura 2000-nätverket. Ojnare myr ligger i nära anslutning till den planerade kalkstenstäkten i Bunge. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen, med samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin som ansvarigt statsråd, gjorde dock bedömningen att inte föreslå Ojnare myr. I stället föreslogs flera andra områden i samma region, bland annat Bästeträsk, Bräntings haid, Gildarshagen och Rutemyr, som innehåller samma habitat som Ojnare myr. Flera av dessa områden ligger i nära anslutning till den planerade täkten. Den dåvarande regeringen avslutade ärendet på detta sätt och handlingarna arkiverades.

I enlighet med EU:s art och habitatdirektiv utgår beslut om förslag till Natura 2000 från det grundläggande ställningstagandet att Sverige föreslår en proportionellt tillräckligt stor areal av habitat och arter i aktuella regioner. Under våren 2007 mottog regeringen utfallet av kommissionens utvärderingsprocess beträffande de svenska bidragen till nätverket avseende bland annat norra Gotland. Kommissionen har i denna utvärderingsprocess inte anfört att det skulle föreligga någon brist för Sveriges del beträffande de habitat som återfinns i området Ojnare myr.

Mark- och miljööverdomstolens dom avseende den planerade kalkstenstäkten i Bunge har överklagats till Högsta domstolen.

Som statsråd är jag enligt 11 kap. 3 § regeringsformen förhindrad att kommentera enskilda ärenden som är föremål för domstolsprövning. Jag kan således inte närmare kommentera ärendet förrän den rättsliga processen är avslutad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.