Kallande av Irans ambassadör till UD

Skriftlig fråga 2018/19:430 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Advokaten och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh har dömts till 38 års fängelse och 148 piskrapp i Iran efter att ha företrätt kvinnor som kämpar emot sharialagar och slöjtvång. Detta har med rätta upprört flertalet jämställdhetskämpar runt om i världen, och i Norge har man gått så långt att man kallat upp Irans ambassadör med kravet att Sotoudeh ska frigivas.

I Sverige har man i stället tidigare gjort sig känd för att regeringsrepresentanter åkt till Iran för att bedriva handel och därvid underkastat sig slöjtvånget, och utrikeshandelsministern deltog dessutom i firandet av Islamiska republiken Irans 40-årsjubileum av den revolution som lett till just detta kvinnoförtryck.

Inte minst mot bakgrund av att Sveriges regering (till skillnad från Norges) fortsatt kallar sig för feministisk och då vår regering utmärkt sig för att ha förhållandevis goda relationer till Iran är det många som förväntar sig att Sverige likt Norge markerar tydligt mot den här sortens rättsskandaler.

Av den anledningen önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att verka för att Sverige likt Norge ska kalla Irans ambassadör till UD för samtal för att markera emot uppenbart sjuka domar som är statligt sanktionerade eller att vidta andra åtgärder för att vända utvecklingen i Iran?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-03-19 Överlämnad: 2019-03-20 Anmäld: 2019-03-26 Svarsdatum: 2019-03-27 Sista svarsdatum: 2019-03-27
Svar på skriftlig fråga