Karolinska institutet

Skriftlig fråga 2018/19:297 av Fredrik Christensson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-21
Överlämnad
2019-02-21
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-03-06
Sista svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

De senaste veckorna har ny information kommit fram gällande Karolinska institutets agerande under och efter Macchiarini-affären. Bland annat har en ny bok publicerats, och Sveriges Radios Ekot har visat att underlaget till KI:s rapport efter skandalen inte går att hitta och att de många inspelade intervjuerna utredarna gjorde är försvunna. Det är anmärkningsvärt.

Flera har nu menat att det krävs en ny, oberoende utredning för att få klarhet i det uppmärksammade fallet. Regeringen är ytterst ansvarig för Karolinska institutet.

Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta med anledning av de nya uppgifterna om hanteringen på KI?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:297 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)



U2019/00624/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:297 av Fredrik Christensson (C)
Karolinska institutet

Fredrik Christensson har frågat mig vilka åtgärder som jag och regeringen avser att vidta med anledning av de nya uppgifterna om hanteringen på KI. Fredrik Christensson hänvisar till de senaste veckornas information gällande Karolinska institutets agerande under och efter den s.k. Macchiariniaffären. Vidare lyfter Fredrik Christensson att flera nu menar att det krävs en ny oberoende utredning för att få klarhet i det uppmärksammade fallet och att regeringen är ytterst ansvarig för Karolinska institutet.

Macchiarinis handlingar har fått allvarliga konsekvenser, i första hand för de drabbade patienterna och deras anhöriga, men även för tilltron till svensk forskning och till Karolinska institutet.

Jag ser mycket allvarligt på det som har hänt. Fokus för mig som nytt statsråd och för regeringen är att vidta åtgärder för att det som inträffade aldrig ska hända igen.  De individer som deltar i forskning ska kunna vara trygga med att forskningen är etikprövad och godkänd samt att forskning och sjukvård utförs på rätt sätt.

För att komma till rätta med frågor om misstänkt oredlighet i forskning beslutade regeringen den 28 februari 2019 propositionen Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning. I propositionen föreslås ett nytt nationellt system för hantering av misstankar om oredlighet i forskning. Bland annat föreslås att en nämnd med uppgift att utreda misstänkt oredlighet i forskning ska införas, istället för dagens ordning där lärosäten inledningsvis utreder sig själva. Förutom de statliga universiteten och högskolorna ska systemet också omfatta statliga myndigheter, bolag och stiftelser, kommuner och landsting, kommunala bolag, ekonomiska föreningar och stiftelser samt enskilda utbildningsanordnare som har tillstånd att utfärda examina enligt lagen (1993:792) om tillstånd att utfärda examina.

Vidare har Utredningen om översyn av etikprövningen lämnat ett betänkande med förslag som bl.a. avser lagen (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor (etikprövningslagen). Detta är ytterligare ett viktigt underlag i regeringens arbete med att skapa ett tydligt och ändamålsenligt forskningsetiskt regelverk. Utredningens förslag bereds nu inom Regeringskansliet.

Efter Macchiarini-skandalen agerade regeringen genom att förnya ledningen för Karolinska institutet, både styrelsen och rektorn. Ledningen har ett fortsatt stort ansvar för att återupprätta förtroendet för lärosätet. Som statsråd förväntar jag mig att ledningen för Karolinska institutet fortsätter att prioritera detta arbete. Utbildningsdepartementet håller regelbundna dialoger med universitet och högskolor och i dialogen med Karolinska institutet kommer jag att följa universitetets arbete med att återupprätta förtroendet. Med anledning av att händelserna återigen har aktualiserats hade jag för en kort tid sedan ett möte med Karolinska institutets rektor för att skapa mig en bild av läget.

En forskningsskandal som Macchiarini-skandalen får aldrig hända igen.

Stockholm den 6 mars 2019

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.