Kinnevik och statskuppen i Honduras

Skriftlig fråga 2008/09:1171 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-25
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-08
Svar anmält
2009-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 augusti

Fråga

2008/09:1171 Kinnevik och statskuppen i Honduras

av Ameer Sachet (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Övriga stater i Latinamerika och världssamfundet torde vara överens om att det skett en statskupp i Honduras. Presidenten Manuel Zelaya har avsatts i strid med konstitutionen och i bakgrunden är det militären som dragit i trådarna.

En annan viktig aktör uppges ha varit telekomföretaget Tigo och dess vd i Honduras. Denna vd är också ledamot i styrelsen för Cohep, Honduras motsvarighetet till Svenskt Näringsliv. På Tigo har facklig organisering varit omöjlig, de som försöker sägs upp. Den internationella fackliga samorganisationen, IFS, har i likhet med Centralamerikas samlade fackföreningar och den honduranska landsorganisationen FUTH från första dagen motarbetat kuppen.

Tigo ägs av Millicom International Cellular S.A., där aktiemajoriteten finns hos svenska Kinnevikskoncernen. Nu efterlyses att Tigo via Sverige pressas att sluta understödja kuppregimen.

Mot bakgrund av det anförda, avser näringsministern att vidta några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1171 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 8 september

Svar på fråga

2008/09:1171 Kinnevik och statskuppen i Honduras

Statsrådet Ewa Björling

Ameer Sachet har frågat näringsministern om hon avser att vidta några åtgärder mot bakgrund av att företaget Tigo och dess vd i Honduras enligt frågeställaren uppges ha varit en viktig aktör, vid sidan av militären, då president Manuel Zelaya avsattes. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Frågan har ställts mot bakgrund av att Kinnevikskoncernen skulle inneha en aktiemajoritet i Millicom International Cellular S.A, som äger telekomföretaget Tigo. Enligt Kinneviks hemsida rör det sig i stället om 34,9 procent av röster och kapital.

Respekten för de mänskliga rättigheterna är en central utgångspunkt för svensk handelspolitik. EU har mot bakgrund av händelseutvecklingen i Honduras skjutit upp de pågående förhandlingarna om ett associeringsavtal med Centralamerika och vi följer nu utvecklingen i landet noggrant. 

Internationellt är Sverige ett av de mest pådrivande länderna för företags sociala ansvar – respekt för mänskliga rättigheter, grundläggande rättigheter i arbetslivet, bekämpning av korruption och en hållbar miljö. Från regeringens sida välkomnar vi att ett ökat antal företag arbetar aktivt med dessa frågor på frivillig basis. Regeringen ser positivt på initiativ som FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag. 

OECD:s riktlinjer består av rekommendationer, bland annat om att avstå från otillbörlig inblandning i lokala politiska aktiviteter. Riktlinjerna är inte bindande för företagen, men varje medlemsland har åtagit sig att sätta upp en så kallad nationell kontaktpunkt (NKP). Den fungerar som en uppföljningsmekanism genom att man kan göra en anmälan till den nationella kontaktpunkten om man misstänker att ett företag inte följer riktlinjerna. NKP består av representanter från departement, fackföreningar och näringsliv.

Jag kommer även fortsättningsvis att engagera mig för att frågorna om företagens sociala ansvar ska få en framträdande roll. Under hösten arrangeras bland annat en stor internationell konferens i Stockholm där dessa frågor kommer att behandlas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.