Kolkraftsutbyggnaden i världen

Skriftlig fråga 2018/19:438 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-21
Överlämnad
2019-03-21
Anmäld
2019-03-26
Svarsdatum
2019-04-03
Sista svarsdatum
2019-04-03
Besvarad
2019-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Regeringens miljöpolitik går i mångt och mycket ut på att fördyra för och beskatta människor som måste använda olika drivmedel såsom bensin och diesel, eller på att fördyra transporter genom att införa nya flygskatter, nya lastbilsskatter och begränsningar med miljözoner med mera.

Detta är politik som bara försvårar för människor på landsbygden som måste använda bilen, lastbilen eller flyget för att kunna jobba och driva företag i hela Sverige.

Samtidigt som detta sker i Sverige planerar man att bygga hundratals nya kolkraftverk i världen, bland annat i Kina, Indien, Turkiet, Filippinerna, Japan och i EU-länder.

Jag vill därför ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

Vad har ministern gjort för att försöka stoppa den fortsatta kolkraftsutbyggnaden i övriga världen, och vilka initiativ planerar ministern att ta för att minska kolkraftsutbyggnaden globalt? 

Svar på skriftlig fråga 2018/19:438 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/

00717/K

l

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:438 av Sten Bergheden (M) Kolkraftsutbyggnaden i världen


Sten Bergheden har frågat mig vad jag har gjort för att försöka stoppa den fortsatta kolkraftsutbyggnaden i övriga världen, och initiativ som jag planerar att vidta för att minska kolkraftsutbyggnaden globalt.

Världens länder har genom Parisavtalet förbundits sig att inom sitt eget territorium vidta åtgärder för att hålla den globala temperaturökningen långt under 2 grader och sträva mot att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. FN:s klimatpanel, IPCC, presenterade under hösten 2018 en special-rapport om hur vi ligger till mot en 1,5 gradig temperaturhöjning och hur utsläppen behöver minska för att hålla temperaturen under 1,5 grader. Den globala uppvärmningen uppgår redan till cirka 1 grad och de nästkommande 10–15 åren är särskilt avgörande enligt IPCC. Klimatpanelen pekar också på att världens utsläpp måste nå nettonollutsläpp under andra halva av år-hundradet. Därför krävs kraftigt minskade utsläpp även i Sverige i närtid
och genom Parisavtalet har vi som utvecklat land åtagit oss att gå före i klimatomställningen.

Vi driver också på för en ökad ambition inom EU och internationellt. Det är avgörande att förverkliga och kontinuerligt öka ambitionen i de klimatplaner som världens länder tagit fram och säkerställa att de svarar upp mot IPCC:s rapport om 1,5 grader. Detta är något vi även kommer driva på för bl.a. vid kommande högnivåmöte inom agenda 2030 och FN:s klimattoppmöte i september.

Sverige är starkt drivande för att internationella finansiella institutioner och multilaterala utvecklingsbanker ska fasa ut sitt stöd till fossil energi.
Vi välkomnar att afrikanska utvecklingsbanken under 2012 beslutade att inte stödja olje- eller gasexploatering samt att Världsbanken åtagit sig att efter 2019 upphöra att investera i extraktionen av olja- och gas. Världsbanken har antagit riktlinjer om att sluta investera i kolprojekt och har inte investerat i något nytt kolkraftprojekt efter 2010. Sverige har varit mycket pådrivande för dessa viktiga beslut. Skarpare åtaganden behövs dock, och fler institu-tioner behöver följa detta exempel.

Att kolkraftverk fortfarande byggs och planeras är dock mycket oroande, särskilt när vetenskapen anger att elproduktionen bör vara helt fri från kol redan 2050 för att kunna klara 1,5 gradersmålet.

Regeringen verkar därför för att driva på utfasningen av fossila bränslen globalt. Sverige är till exempel en aktiv medlem i Powering Past Coal Alliance där 30 länder och 50 regioner, företag och organisationer har ett gemensamt åtagande om att fasa ut existerande kolkraftverk och att inte bygga nya kolkraftverk (om de inte har fungerande koldioxidlagring). Denna allians vidtar åtgärder och samarbetar för att få till en skyndsam övergång från kolkraft till förnyelsebara källor.

Kolkraftsproduktion är i dag ofta dyrare än förnybara energikällor. Många planerade kolkraftverk, i t.ex. Indien och Kina, förväntas inte längre byggas p.g.a. av just kostnadsskäl. Dock subventioneras kol fortfarande i många länder. Sverige är därför bland annat aktiv i vängruppen Friends of Fossil Fuel Subsidy Reform, där ett antal länder driver på för att fasa ut fossil-bränslesubventioner och samtidigt stödja länders arbete med att fasa ut deras subventioner till fossila bränslen.

Stockholm den 3 april 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.