Läget i Östersjön

Skriftlig fråga 2016/17:1068 av Karin Enström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-17
Överlämnad
2017-03-19
Anmäld
2017-03-21
Sista svarsdatum
2017-03-29
Svarsdatum
2017-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I en intervju i Österbottens Tidning den 17 mars påstod utrikesministern att ”läget i Östersjön har lugnat ner sig”.

Både statsministern och utrikesministern har vid flera tillfällen talat om att förbättra relationen med Ryssland, och strategin är att ha ett kortsiktigt och ett långsiktigt perspektiv på relationen. Det är naturligtvis eftertraktansvärt med goda relationer till länder i Sveriges närhet men förutsättningarna att uppnå avspänning i relationerna till Ryssland är små så länge landet inte respekterar andra länders territoriella integritet och deras rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska vägval.

Det är sant att det under de senaste månaderna inte har förekommit några kränkningar av svenskt luftrum och vatten men det betyder inte som utrikesministern påstår att ”spänningarna har lättat”. Enligt Säkerhetspolisen bedriver Ryssland dels en betydande underrättelseverksamhet i Sverige, dels vad Säkerhetspolisen betecknar som krigsförberedande åtgärder. I skenet av det kan utrikesministerns uttalade uppfattas som ett tecken på att dessa kränkningar accepteras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad menar utrikesministern med att ”läget i Östersjön har lugnat ner sig” och hur ser utrikesministern på den underrättelseverksamhet som Ryssland bedriver i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1068 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1068 av Karin Enström (M) Läget i Östersjön

Karin Enström har frågat mig vad jag menar med att ”läget i Östersjön har lugnat ner sig” och hur jag ser på den underrättelseverksamhet som Ryssland bedriver i Sverige.

Min bedömning är att säkerhetsläget i Europa och i vårt närområde har försämrats över tid, i synnerhet efter den illegala annekteringen av Krim och den ryska aggressionen mot Ukraina.  Den bedömningen kvarstår, även om man kan konstatera – som jag gjorde i den åberopade tidningsartikeln – att när det gäller vårt territorium har vi sedan en tid inte sett några ryska kränkningar.

Det fortsatta ryska aggressiva eller provocerande uppträdandet, vare sig det tar sig uttryck i militära handlingar, desinformation eller påverkansoperationer, kan inte accepteras. Men vi måste samtidigt verka långsiktigt och söka förmå Ryssland till samarbete istället för konfrontation. Detta gör vi bl.a. inom ramen för vårt medlemskap i FN:s säkerhetsråd, men även inom regionala samarbeten som OSSE, Östersjöstaternas råd, Barentsrådet och Arktiska rådet.

Det är oacceptabelt att utifrån försöka påverka utgången av demokratiska val i andra länder. Därför genomför regeringen nu åtgärder för att höja samhällets motståndskraft mot påverkansoperationer inför valrörelsen 2018.

Stockholm den 4 april 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.