Till innehåll på sidan

Läkemedelsförsörjning ur ett civilförsvarsperspektiv

Skriftlig fråga 2016/17:899 av Lena Asplund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-02-20
Överlämnad
2017-02-21
Anmäld
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-03-01
Svarsdatum
2017-03-08
Besvarad
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Livsmedelsförsörjningen är något som den senaste tiden diskuterats ur ett civilförsvarsperspektiv med anledning av att vi har en relativt låg självförsörjningsgrad i Sverige

Det som däremot saknas är den viktiga debatten om Sveriges läkemedelsförsörjning som i många avseenden, inte minst ur ett civilförsvarsperspektiv, är väl så viktig.

MSB konstaterar att läkemedelsförsörjningen är ett område där det finns brister och att vi är beroende av import. Sveriges inhemska produktion av läkemedel är liten och produktion av vacciner saknas helt.

Lagerhållningen är låg såväl hos apotek som på sjukhus och hos grossister, som på andra områden, är det ”just in time” som gäller. Även Försvarsmakten saknar lagerhållning av läkemedel och förlitar sig på kommersiella aktörer.

I en situation där Sverige skulle befinna sig i en kris, konflikt eller i värsta fall krig så skulle bristen på läkemedel snabbt orsaka stora problem.

MSB bedömer att det på nationell nivå behöver tas fram en gemensam grund för uthållighet i läkemedelsförsörjning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Håller statsrådet med MSB om att det behövs bättre uthållighet för läkemedel i Sverige och om så är fallet hur avser statsrådet att agera?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:899 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01137/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:899 av Lena Asplund (M) Läkemedelsförsörjning ur ett civilförsvarsperspektiv

Lena Asplund har frågat mig om jag håller med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om att det behövs bättre uthållighet för läkemedel i Sverige och om så är fallet hur jag avser att agera.

Att Sverige har en god försörjning av läkemedel är naturligtvis angeläget. Läkemedelsförsörjning är ett av de områden som ingår i det planeringsarbete som bedrivs för att säkerställa ett effektivt civilt försvar.

Regeringen har i proposition 2014/15:109 Försvarspolitisk inriktning slagit fast att planeringen för totalförsvaret ska återupptas. I detta ligger planeringen för ett återupptagande av det civila försvaret. Det framgår av propositionen att statliga myndigheters förmåga att prioritera och fördela resurser vid höjd beredskap bör utvecklas, såväl på central som på regional nivå.

I januari 2017 beslutade regeringen om en nationell säkerhetsstrategi. Strategin är vägledande för det fortsatta säkerhetsarbetet och i den betonar regeringen vikten av att säkra försörjning, inklusive läkemedelsförsörjning i såväl vardag som kris för att trygga människors liv och hälsa.

Socialstyrelsen har i sin risk och sårbarhetsanalys för 2016 och i delraporteringen av sitt planeringarbete avseende civila försvaret inom sitt ansvarsområdeav identifierat läkemedelsförsörjningen som ett område som är särskilt viktigt under höjd beredskap och krig.

Landstingen ansvarar för läkemedelsförsörjningen till den slutna vården och har därmed en viktig roll för att säkerställa tillgången till läkemedel i sin verksamhet.

Arbetet med att säkerställa tillgången till läkemedel både under kriser och höjd beredskap behöver fortgå och jag kommer att noga följa den utvecklingen.

Stockholm den 8 mars 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.