Läkemedelshantering i ambulanssjukvården

Skriftlig fråga 2017/18:586 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-17
Överlämnad
2018-01-18
Anmäld
2018-01-19
Svarsdatum
2018-01-24
Sista svarsdatum
2018-01-24
Besvarad
2018-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Att varje dag jobba för att stärka patientsäkerheten är oerhört viktigt och något som välfärdens kärna, det vill säga medarbetare i vård och omsorg, jobbar med dygnet runt. Myndigheter och empirisk forskning ska såklart ligga till grund för detta arbete. Socialstyrelsen beslutade 2005 att endast legitimerad person ska iordningställa läkemedel samt att denna person själv ansvarar för administrering av läkemedel till patient och att delegering inte är möjligt (4 kap. 1 § SOSFS 200:1).

För att en patientsäker vård ska bedrivas finns det lagar, föreskrifter och reglementen som reglerar ansvar och skyldigheter för olika roller. Allt för att stärka patientsäkerheten med en så god och kvalitativ vård som möjligt.

För att göra detta hanterbart finns det dispenser på området, till exempel inom ambulanssjukvården. Det förekommer därför i dag att det på vissa håll i landet finns anställningar i ambulanssjukvården med dispenser. Det är då oerhört viktigt att normgivande myndigheter och tillsynsmyndigheter är överens om detta och är tydliga med vad som ska gälla. Det förekommer tyvärr att ansvariga myndigheter, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen, har olika uppfattningar om vad som gäller vad avser läkemedelshantering inom ambulanssjukvården. För att patientsäkerheten inte skall riskeras är det på tiden att regeringen ser till att ansvariga myndigheter sätter ned foten.

Med anledning av det ovan beskrivna vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att förtydliga för välfärdens kärna, ambulanssjukvårdspersonal, om det är Socialstyrelsens, IVO:s eller annan statlig myndighets tolkning som gäller vad avser läkemedelshantering inom ambulanssjukvården, och när ska dessa åtgärder vidtas?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:586 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/00360/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:586 av Cecilia Widegren (M)
Läkemedelshantering i ambulanssjukvården

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förtydliga för välfärdens kärna, ambulanssjukvårdspersonal, om det är Socialstyrelsens, IVO:s eller annan statlig myndighets tolkning som gäller vad avser läkemedelshantering inom ambulanssjukvården, och när dessa åtgärder ska vidtas.

Socialstyrelsen är den myndighet som meddelar de aktuella föreskrifterna på hälso- och sjukvårdsområdet. Socialstyrelsen har bl.a. föreskrifter om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) och om ambulanssjukvård m.m. (SOSFS 2009:10). Enligt föreskrifterna ska en ambulans vara bemannad med personal som har behörighet att administrera läkemedel och det är bl.a. sjuksköterskor som har sådan behörighet. Av föreskrifterna framgår också att iordningställande och administrering eller överlämnande av läkemedel inte får delegeras inom ambulanssjukvården.

Vårdgivaren ansvarar för att hälso- och sjukvårdspersonalen inom ambulanssjukvården har den kompetens som krävs för att kunna ge prehospital akutsjukvård under ett ambulansuppdrag, och att ambulansen alltid är bemannad med hälso- och sjukvårdspersonal som har behörighet att administrera läkemedel i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har ansvar för tillsynen över hälso- och sjukvården och dess personal enligt patientsäkerhetslagen (2010:659). Syftet med tillsynen är att granska att befolkningen får vård och omsorg som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter. Det är alltså IVO som i enskilda fall i tillsynen har att tillämpa Socialstyrelsens föreskrifter och ta ställning till om de har följts.

Både för ambulanssjukvården och för annan hälso- och sjukvård gäller att ansvariga aktörer följer de regelverk som finns inom sina respektive ansvarsområden.

Alla myndigheter ska dessutom i enlighet med förvaltningslagen (1986:223) och myndighetsförordningen (2007:515) verka för att genom samarbete med myndigheter och andra ta till vara de fördelar som kan vinnas för enskilda och staten som helhet, och hjälpa varandra inom ramen för den egna verksamheten.

Stockholm den 24 januari 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.