Levande djur i konsumentköplagstiftningen

Skriftlig fråga 2017/18:568 av Kristina Yngwe (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-10
Överlämnad
2018-01-11
Anmäld
2018-01-16
Svarsdatum
2018-01-17
Sista svarsdatum
2018-01-17
Besvarad
2018-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Våren 2017 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen gällande levande djur i konsumentköplagstiftningen. Bakgrunden till tillkännagivandet är den problematik som många företagare upplever vid försäljning av hästar men också andra djurslag, då regelverket för reklamation i dag är detsamma för en brödrost eller hårtork som för en häst eller hund. Vid reklamation ligger i dag ansvaret på säljaren att bevisa att djuret inte led av dolda fel vid försäljningstillfället, vilket kan få för säljaren mycket kostsamma och jobbiga konsekvenser. Detta utgör i dag en hämsko inte minst för hästnäringen, som är en viktig näring för Sverige. Regeringen fick därför i uppdrag att arbeta för att reglerna vid köp av levande djur ska förändras så att de blir mer ändamålsenliga.

På EU-nivå pågår just nu processer kring detta regelverk. Inom Europaparlamentet pekar mycket på att det finns en uppslutning bakom ett förändrat regelverk; bland annat finns förslag om att undanta levande djur från regelverket. Även kommissionen uppges ställa sig positiv till en förändring. I detta läge är det därför av mycket stor vikt att den svenska regeringen aktivt driver frågan i ministerrådet.

Min fråga till statsrådet Heléne Fritzon är därför:


 

På vilket sätt agerar statsrådet och regeringen på EU-nivå för att regelverket vid köp av levande djur ska förändras och bli mer ändamålsenligt? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:568 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/00393/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:568 av Kristina Yngwe (C) Levande djur i konsumentköplagstiftningen

Kristina Yngwe har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen agerar på EU-nivå för att regelverket vid köp av levande djur ska förändras och bli mer ändamålsenligt.

Det är viktigt att vi har ändamålsenliga konsumentköpsregler i Sverige. Att köpa och sälja varor ger tillväxt, bidrar till sysselsättningen och tillgodoser människors behov. En förutsättning för detta är att det råder en god balans mellan konsumenters och näringsidkares intressen.

Justitiedepartementet har sedan en tid tillbaka kontakt med främst hästnäringens företrädare som redovisat sin problembeskrivning. Frågan om hur konsumentlagstiftningen fungerar på köp av levande djur är alltså en fråga som jag och regeringen är uppmärksam på.

Det finns enligt min mening inte något enkelt sätt att lösa det som näringsidkare upplever som problem vid försäljning av levande djur utan att samtidigt försämra skyddet för konsumenterna. Det tillkännagivande som riksdagen beslutat innebär ”att regeringen både nationellt och inom EU bör initiera överväganden om huruvida reglerna i konsumentköplagen för levande djur är ändamålsenligt utformade”. Ordvalet i tillkännagivandet avspeglar att även riksdagen har insikt i komplexiteten i denna fråga.

Regeringen verkar generellt för ett konsumentskydd som på en gång är både högt och balanserat. Kommissionen presenterade så sent som i oktober förra året ett ändrat förslag till direktiv om konsumentköp av varor. Direktivet omfattar, liksom tidigare, köp av levande djur. Sverige har redan i de inledande förhandlingarna av förslaget tagit upp att frågan om köp av levande djur är något som bör uppmärksammas i de fortsatta diskussionerna.

Stockholm den 17 januari 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.