Till innehåll på sidan

Magnettåg som alternativ till höghastighetståg

Skriftlig fråga 2016/17:1821 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-17
Överlämnad
2017-08-18
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-09-01
Sista svarsdatum
2017-09-01
Besvarad
2017-09-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har aviserat fortsatt satsning på höghastighetståg trots den dyra prislappen på minst 230 miljarder kronor. Projektet saknar realistisk finansiering och är dessutom en satsning i gårdagens teknik. Regeringens höghastighetståg skapar stora ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid byggandet, och andra viktiga satsningar kommer att läggas på is. Alternativ som exempelvis magnettåg har inte utretts tillräckligt enligt min mening.

Innan bygget av höghastighetståg påbörjas bör det göras en förutsättningslös översyn av de olika tekniska alternativ som finns att tillgå. Analysen bör beakta både investerings- och driftskostnad över tid. Magnettågets potential är inte tillräckligt utredd, och det bör finnas mer omfattande underlag när långsiktiga investeringar ska genomföras. Mycket tyder på att magnettågen exempelvis har lägre drifts- och underhållskostnad, vilket ger möjlighet att bygga ut systemet till fler regioner i Sverige. Den negativa miljöpåverkan blir sannolikt mindre genom friktionsfria banor med minimala utsläpp. Att samma tåg klarar av regional- och långdistansresor innebär en flexibilitet i systemet där utbudet kan utformas utifrån efterfrågan, även i framtiden. Krav på svängradie med mera är mer fördelaktigt, vilket påverkar investeringskostnaden positivt. Mycket tyder även på att magnettåg kan bära sina egna kostnader och ge en återbetalning på relativt kort sikt.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att magnettågen ska utredas i syfte att öka kunskapsunderlaget gällande möjliga tekniska alternativ för kommande satsningar?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1821 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Dnr N2017/05226/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1821 av Nina Lundström (L) Magnettåg som alternativ till höghastighetståg

Nina Lundström har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att magnettågen ska utredas i syfte att öka kunskapsunderlaget gällande möjliga tekniska alternativ för kommande satsningar.

Regeringens mål är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm och Göteborg respektive Malmö bättre knyts samman med moderna och hållbara kommunikationer. Utbyggnaden ska ske i en takt som ekonomin tillåter. Trafikverket ska säkerställa att utbyggnaden sker på ett kostnadseffektivt sätt.

Jag har följt den pågående debatten om att den planerade höghastighetsjärnvägen borde byggas med annan teknik än konventionell, eller att det i vart fall borde utredas mer.

Erfarenheterna av större järnvägssystem med magnettågsteknik är tämligen begränsade, förutom i Japan, med de särskilda förutsättningar som gäller där, inte minst befolkningsmässigt. När det gäller Sverige anser jag att den omständigheten, att en höghastighetsjärnväg med magnettågsteknik skulle bli ett helt separerat järnvägssystem, är det som framför allt talar emot tekniken. En höghastighetsjärnväg i Sverige bör, utifrån våra behov och förutsättningar, vara kompatibel med befintlig järnväg. De tåg som trafikerar de nya stambanorna för höghastighetståg behöver kunna trafikera befintliga banor. En ny höghastighetsjärnväg behöver också ha kopplingsmöjligheter till befintlig järnväg, bl.a. för att höghastighetståg ska kunna fortsätta direkt från Malmö mot Köpenhamn, eller från Stockholm mot Arlanda och Uppsala.

Jag har därför i nuläget inte för avsikt att ta initiativ till någon utredning om magnettåg som alternativ till höghastighetståg.

Stockholm den 30 augusti 2017

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.