Mänskliga rättigheter i Saudiarabien

Skriftlig fråga 2008/09:1138 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-12
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-26
Svar anmält
2009-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 augusti

Fråga

2008/09:1138 Mänskliga rättigheter i Saudiarabien

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

På regeringens hemsida får läsaren följande idylliska beskrivning av våra relationer med Saudiarabien, ett land i vilket förhållandena inte mycket skiljer sig från förhållandena i Iran: ”Sveriges bilaterala relationer med Saudiarabien är goda. Diplomatiska förbindelser upprättades 1957. … Sveriges vice talman Birgitta Sellén med riksdagsdelegation besökte Saudiarabien under hösten 2007. Handelsminister Ewa Björling besökte Saudiarabien under våren och hösten 2008, då tillsammans med Per-Erik Sandlund, generaldirektör Invest in Sweden Agency och Exportrådets regionchef, Mats Paulson. I januari i år besökte utrikesminister Carl Bildt Saudiarabien.”

I juli presenterade Amnesty International en rapport om tilltagande rättslöshet i Saudiarabien. Före den 11 september 2001 skedde några hundra godtyckliga gripanden per år, men dessa har nu stigit till tusentals. Många sitter fängslade i åratal utan rättegång. Amnesty hävdar i rapporten att det bland de tusentals gripna finns samvetsfångar som fängslats på grund av sin fredliga kritik mot regeringen. Majoriteten av de fängslade är dock misstänkta anhängare av islamistgrupper eller andra grupper som anses motarbeta regeringen och dess samarbete med USA. Många av fångarna uppges torteras samt dödas under oklara omständigheter. Den 8 juli uppgav landets justitiedepartement att 330 personer som anklagats för terroraktiviteter nu dömts till allt från böter till dödsstraff, men vilka dessa personer är hålls hemligt. Lägg till detta att Saudiarabien och Iran toppar listan, efter Kina, över stater som genomför flest avrättningar i världen.

Avser utrikesministern att verka för att utveckla de ekonomiska förbindelserna med en stat som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna samtidigt som Sverige i fråga om Iran har en annan måttstock?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1138 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 26 augusti

Svar på fråga

2008/09:1138 Mänskliga rättigheter i Saudiarabien

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig om jag avser att verka för att utveckla de ekonomiska förbindelserna med en stat som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna samtidigt som Sverige i fråga om Iran har en annan måttstock.

Att främja de mänskliga rättigheterna utgör en hörnsten i regeringens utrikespolitik. Detta gäller både i förhållande till Saudiarabien och till Iran, liksom i förhållande till andra länder där kränkningar av de mänskliga rättigheterna förekommer.

Sverige har vid flera tillfällen framfört sin oro över situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien däribland tillämpning av dödsstraff samt diskriminering av kvinnor. Vi verkar både enskilt, inom ramen för EU-samarbetet och genom FN-systemet för att bidra till en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna i landet. Respekt för de mänskliga rättigheterna har också en självklar plats i dialogen mellan EU och Saudiarabien. EU-kommissionen och medlemsstaterna är genom sina diplomatiska beskickningar i Saudiarabien engagerade i en fortlöpande dialog med saudiska myndigheter och det civila samhället om mänskliga rättigheter.

Saudiarabien är en viktig politisk aktör i Mellanösternregionen och har en nyckelroll i frågor som miljö, klimat och ekonomi. Sverige och EU har sedan länge goda relationer med Saudiarabien, som inbegriper möjligheter att i dialog föra fram kritik om bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna. Mot bakgrund av detta, är det regeringens uppfattning att det fortsatt är angeläget att Sverige bilateralt och inom EU främjar en bred politisk dialog.

Jag kan försäkra Ameer Sachet att den svenska regeringen även fortsatt kommer att följa och uppmärksamma utvecklingen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.