Till innehåll på sidan

Minoriteternas rätt att välja sina företrädare i det irakiska parlamentet

Skriftlig fråga 2017/18:1341 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-23
Överlämnad
2018-05-23
Anmäld
2018-05-24
Svarsdatum
2018-05-30
Sista svarsdatum
2018-05-30
Besvarad
2018-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nyligen hölls val till Iraks parlament. Det är det första valet sedan Islamiska statens folkmord på Iraks religiösa minoriteter. De ledamöter och den regering som väljs kommer att vara avgörande för minoriteternas överlevnad i Irak. Får inte de religiösa minoriteterna makt över sin framtid kommer de inte att finnas kvar i Irak i framtiden.

Av 329 platser i Iraks parlament är ett antal förbehållna Iraks religiösa minoriteter. Detta för att säkerställa att de får ett inflytande över rikspolitiken. Det var ett medvetet val när Irak skrev en ny konstitution efter Saddam Husseins fall att minoriteterna skulle få ett antal platser. Fem av platserna i parlamentet är förbehållna kristna. En från Bagdad, en från Erbil samt enskilda platser över Duhok, Kirkuk och Mosul. Även yazidier, turkmener och feylikurder har minoritetsplatser i parlamentet.

Minoritetsplatserna i parlamentet är de lättaste att säkra då det krävs lägst andel röster för att säkra ett mandat. Just de kristna assyrierna är den folkgrupp som har drabbats värst sedan Iraks nya konstitution skrevs, så valdeltagandet är lågt. Nu visar det sig att politiska krafter i Irak utnyttjat platserna för att välja in sina egna kandidater. Detta genom att politiska partier förmått icke-kristna att rösta på kandidater som kandiderar till de kristna platserna. På så sätt har man avskurit assyriernas rätt att själva välja sina företrädare och styra över av sin framtid. Denna ordning hotar det assyriska folkets existens i Irak.

Trots att Assyriska Demokratiska Partiet och andra minoritetspartier har krävt att bara personer som tillhör minoriteten ska få rösta på dem som ställer upp som minoritetskandidater så har inte de större partierna lyssnat. De vill helt enkelt åt minoritetsplatserna. Det irakiska parlamentsvalet är ännu en signal på assyriernas fortsatt utsatta situation i Mellanöstern. Den svenska regeringen bör agera snarast för att verka med medel för att stötta den assyriska minoritetsbefolkningen i Irak – så att de faktiskt har en chans att överleva.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser Sverige, för att säkra överlevnaden för minoriteterna i Irak, att driva frågan att Iraks minoriteter själva ska få välja sina parlamentsledamöter utan inblandning av väljare som inte tillhör minoriteten?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1341 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1341 av Robert Hannah (L)
Minoriteternas rätt att välja sina företrädare i det irakiska parlamentet

Robert Hannah har frågat mig om Sverige, för att säkra överlevnaden för minoriteterna i Irak, avser att driva frågan att Iraks minoriteter själva ska få välja sina parlamentsledamöter utan inblandning av väljare som inte tillhör minoriteten.

Jag delar Robert Hannahs oro för Iraks minoriteter, inklusive de kristna assyrierna. Jag och biståndsminister Lövin har under våren svarat på flera frågor om Sveriges stöd till Iraks minoriteter; biståndsministern svarade till exempel utförligt på två frågor från Robert Hannah den 16 maj (2017/18:1259 och 2017/18:1263), där Sveriges utvecklingssamarbete med Irak stod i fokus.

I tillägg till det svaret vill jag understryka att Sverige regelbundet för fram betydelsen av respekt för alla individers mänskliga rättigheter, samt etniska och religiösa minoriteters särskilda utsatthet i Irak. Detta gör vi både i samtal med irakiska företrädare och när Irak diskuteras i internationella fora, till exempel FN:s säkerhetsråd och i EU. Irak har en skyldighet att tillse att alla individers mänskliga rättigheter, inklusive medborgerliga och politiska rättigheter, respekteras och säkerställs.

Iraks lagar måste följas, inklusive de som gäller just skydd och rättigheter för minoriteter.

Iraks parlamentsval hölls den 12 maj 2018. Ett slutgiltigt valresultat föreligger inte ännu. Vi förväntar oss att Iraks nya regering respekterar minoriteters rättigheter enligt landets lagstiftning och landets internationella åtaganden.

Stockholm den 30 maj 2018

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.