Möjligheten att frikoppla Sveriges internet

Skriftlig fråga 2016/17:1052 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-14
Överlämnad
2017-03-15
Anmäld
2017-03-16
Svarsdatum
2017-03-22
Sista svarsdatum
2017-03-22
Besvarad
2017-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Försvarets radioanstalt har redovisat att de upptäcker ca 10 000 så kallade cyberaktiviteter mot svenska mål från utländska stater varje månad. Det ska samtidigt finnas ett mycket stort mörkertal då alla attacker inte upptäcks. När andra stater ökar sin förmåga inom cyberkrigföring är det av vikt att Sverige hänger med i utvecklingen. Att regeringen kommer att presentera en nationell strategi för informations- och cybersäkerhet senare i år är därför ett steg i rätt riktning.

Något som regeringen inte nämnt är om Sverige ska införskaffa förmågan att i kristid kunna frikoppla ett eget internet från världens internet. Det hela är en komplex men viktig fråga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vidtar statsrådet och regeringen några åtgärder för att möjliggöra att Sverige har förmågan att frikoppla ett eget internet från världens internet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1052 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1052 av Lotta Finstorp (M) Möjligheten att frikoppla Sveriges Internet

Lotta Finstorp har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser vidta för att möjliggöra att Sverige har förmågan att frikoppla ett eget internet från världens internet.

Att antalet it-angrepp, och framför allt it-angrepp mot svenska mål från utlandet, ökar är allvarligt. Därför ser regeringen informations- och cybersäkerhet som en prioriterad fråga och vidtar flera åtgärder inom området. En del i detta arbete är framtagandet av en nationell strategi för informations- och cybersäkerhet. Strategin kommer innehålla regeringens prioriteringar och vara en plattform för Sveriges fortsatta utvecklingsarbete inom området. Syftet är att bidra till långsiktiga förutsättningar för samhällets aktörer att arbeta effektivt med informations- och cybersäkerhet samt att höja medvetenheten och kunskapen i hela samhället.

Regeringen har även beslutat att införa obligatorisk it-incidentrapportering för statliga myndigheter sedan den 1 april förra året. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har nyligen presenterat den första rapporten som har tagits fram i samarbete med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. MSB arbetar nu vidare med att omhänderta lärdomar från rapporteringen så att den blir ett effektivt verktyg i arbetet med att förebygga framtida it-angrepp och stärka samhällets informations- och cybersäkerhet. Regeringen har också nyligen remitterat ett förslag om att MSB ska få tillhandahålla ett tekniskt sensorsystem som gör det möjligt att upptäcka it-angrepp.

Elektroniska kommunikationer inom landet ska kunna upprätthållas även i situationer där svenska mål drabbas av it-angrepp. Det innebär att kraven på driftsäkerhet och robusthet måste vara höga. I det sammanhanget är god informationssäkerhet och ett systematiskt informationssäkerhetsarbete viktigt. Jag följer arbetet på detta område noga men bedömer inte att det i dagsläget finns behov av att vidta åtgärder för att frikoppla Sveriges internet från världens internet.

Stockholm den 22 mars 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.