Nattågen till Jämtland

Skriftlig fråga 2015/16:1258 av Emma Wallrup (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-20
Överlämnad
2016-05-22
Anmäld
2016-05-24
Svarsdatum
2016-06-01
Sista svarsdatum
2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

SJ har under lång tid kört nattågstrafik till Jämtland. Trafiken har varit betydelsefull för befolkningen, turismen och övrigt näringsliv. I år kommer dock SJ, på kommersiella grunder, att kraftigt begränsa denna trafik. Under till exempel maj–juni går det inte längre några nattåg, och under perioden 25 augusti–29 september går det endast ett nattåg i veckan till Jämtland från Stockholm.

En fungerande och väl utbyggd tågtrafik som sätter resenären i centrum är enligt Vänsterpartiets uppfattning av central betydelse för att uppnå ett hållbart transportsystem för hela landet. För en sådan inriktning krävs att SJ ges förutsättningar att prioritera samhällsnytta före kortsiktiga vinstintressen.

SJ AB är av staten ålagt att skapa företagsekonomisk vinst och har därutöver ett avkastningskrav som innebär att staten kräver utdelning till statskassan på den redovisade nettovinsten. Avkastningskravet leder därmed till starkt fokus på att skapa vinst. SJ AB tvingas därmed se till marknadsandelar och snäv vinstmaximering. Avkastningskravet missgynnar även den regionala utvecklingen, eftersom SJ tvingas prioritera bort lågtrafikerade sträckor. Många resenärer måste därför välja flyg eller bil i stället. Effekten är inte rimlig om vi vill minska klimatpåverkan.

Om man inte hade haft ett avkastningskrav, och så höga lönsamhetsmål, skulle SJ till exempel ha kunnat sänka priserna på biljetter och prioritera nattågstrafiken till Jämtland. Vinsten bör rimligen investeras i verksamheten, och lönsamhetskravet bör beakta samhällsekonomiska vinster. Det skulle bidra till att fler kan åka kollektivt och till minskad miljö- och klimatpåverkan.

Jag vill med anledning av detta fråga närings- och innovationsministern följande:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att förändra SJ AB:s uppdrag och därmed stärka förutsättningarna för förbättrad turtäthet i nattågstrafiken i Jämtland och för tågtrafiken i allmänhet?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1258 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

N2016/03646/SB

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1258 av Emma Wallrup (V) Nattågen till Jämtland

Emma Wallrup har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förändra SJ AB:s uppdrag och därmed stärka förutsättningarna för förbättrad turtäthet i nattågstrafiken i Jämtland och för tågtrafiken i allmänhet.

Låt mig inleda med att säga att den här regeringen gärna ser att fler tar tåget. Väl fungerande tågförbindelser anser jag vara en viktig förutsättning för både arbetspendling och fritidsresande. När det gäller nattågstrafiken till Jämtland har denna under relativt lång tid gått med stora underskott för SJ AB och någon tillströmning av fler resenärer som kan leda till en marknad som långsiktigt kan bära trafiken på kommersiella grunder verkar inte vara inom synhåll.

Om inget annat järnvägsföretag etablerar sig på den relevanta marknaden ska istället Trafikverket göra en transportpolitisk grundad bedömning av om myndigheten ska vidta åtgärder för att förbättra Jämtlands försörjning med interregional kollektivtrafik. Jag utgår från att Trafikverket fullgör sin uppgift på ett effektivt och korrekt sätt.

Regeringen har sedan dess tillträde 2014 sett det som viktigt att förstärka järnvägsunderhållet för att minska trafikstörningar och andra problem som orsakar enskilda resenärer, samhället och näringslivet onödiga kostnader. Mot denna bakgrund satsas nu på ett kraftigt förstärkt järnvägsunderhåll. Det handlade om 620 miljoner kronor under 2015 och handlar om 1 240 miljoner kronor per år under perioden 2016–2018. I enlighet med förslag i budgetpropositionen för 2016 sker därutöver ytterligare fortsatta satsningar på järnvägsunderhåll i landsbygd med 400 miljoner kronor under perioden 2016–2019. Min bedömning är att denna

storsatsning på järnvägsunderhåll leder till en ökad attraktionskraft för järnvägen.

Stockholm den 1 juni 2016

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.