Till innehåll på sidan

Nedläggningen av Distansapoteket i Hässleholm

Skriftlig fråga 2016/17:643 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-12
Överlämnad
2017-01-13
Anmäld
2017-01-17
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25
Besvarad
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Statliga Apoteket AB har nu meddelat att man kommer att lägga ned Distansapoteket i Hässleholm. Distansapoteket etablerades i Hässleholm som kompensation för förlorade jobb i samband med regementsnedläggningen. Nedläggningen av Distansapoteket drabbar nu 57 anställda i Hässleholm.

Beslutet rimmar illa med regeringens påstådda ambition att flytta jobb från storstadsområdena till andra arbetsmarknader.

Under hösten beslutade Rekryteringsmyndigheten att stänga sitt kontor i Kristianstad och flytta verksamheten till Malmö. Ännu en gång drabbas alltså arbetsmarknaden i nordöstra Skåne av statliga beslut.

Min fråga till statsrådet är:

 

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att kompensera Hässleholm och nordöstra Skåne för nedläggningen av statlig verksamhet för att därigenom kunna leva upp till ambitionen att flytta statliga jobb från storstadsområdena?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:643 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

N2017/00446/SB

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:643 av Maria Malmer Stenergard (M) Nedläggningen av Distansapoteket i Hässleholm

Maria Malmer Stenergard har frågat statsrådet Shekarabi på vilket sätt han och regeringen avser kompensera Hässleholm och nordöstra Skåne för nedläggningen av statlig verksamhet för att därigenom kunna leva upp till ambitionen att flytta jobb från storstadsområden. Frågan har överlämnats till mig.

Beslutet att omorganisera distanshandeln är en operativ bolagsfråga att besluta för Apoteket AB, som verkar på en fullt konkurrensutsatt marknad. Regeringen beslutar inte kring lokalisering av enskilda verksamhetsdelar i statligt ägda bolag.

Apoteksmarknaden har utvecklats snabbt sedan omregleringen. Nya, snabba och effektiva leveranslösningar är en förutsättning för att möta såväl förväntningar och önskemål från kunder som hård konkurrens inom e-handeln på apoteksmarknaden. Det är av stor vikt att distanshandeln kan drivas på bästa sätt så att kvinnor och män i alla delar av landet kan få en så effektiv, snabb och säker leverans av läkemedel som möjligt.

Apoteket AB fortsätter även efter omorganisationen att ha en mycket omfattande verksamhet utanför storstäderna.

En modern och aktiv regional tillväxtpolitik för hela landet inriktas på att regionerna ska ges möjligheter att växa och utvecklas efter sina särskilda förutsättningar, såväl i städer som på landsbygden. Ju fler regioner som är starka och expansiva, desto bättre för Sverige.

Inom den regionala tillväxtpolitiken satsar regeringen varje år cirka 1,5 miljarder kr på näringslivsfrämjande och sysselsättningsskapande insatser i Sveriges alla län. För Skåne innebär det drygt 19 miljoner kr för 2017.

Därtill omfattar de svenska regionalfondsprogrammen fram till 2020 totalt 16 miljarder kr. För regionalfondsprogrammet Skåne-Blekinge innebär det cirka 600 miljoner kr för satsningar på att stärka innovationsförmågan, omställning till en koldioxidsnål ekonomi och för att förbättra konkurrenskraften i små och medelstora företag.

Skåne omfattas också av flera gränsöverskridande Interregprogram, bl.a. Öresund-Kattegatt-Skagerrak samt Södra Östersjön, som omfattar sammanlagt 3,4 miljarder kr under perioden.

Stockholm den 25 januari 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.