Nordisk forskning inom välfärd för unga

Skriftlig fråga 2016/17:1060 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-02
Överlämnad
2017-03-16
Anmäld
2017-03-17
Sista svarsdatum
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under åren 2014 och 2015 genomförde Nordlandsforskning studier på Island, på Färöarna och i Norge rörande unga som befinner sig i sårbara livssituationer inom exempelvis arbetsliv, psykisk hälsa och utbildning. Rapporten Når noen må ta regien beskriver ungas olika situationer så som de själva berättar samt hur myndigheter och tjänsteutövare inom välfärdssektorn beskriver utmaningar, insatser och åtgärder. 

Min fråga till utrikesministern är därför:

 

Avser ministern och regeringen att ta initiativ till att dessa, eller liknande, studier även genomförs i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1060 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Dnr U2017/01367/UF

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1060 av Cassandra Sundin (SD) Nordisk forskning inom välfärd för unga

Cassandra Sundin har frågat utrikesministern om hon och regeringen avser att ta initiativ till forskning om välfärd för unga likt den som genomförts av Nordlandsforskning rörande unga som befinner sig i sårbara livssituationer inom exempelvis arbetsliv, psykisk hälsa och utbildning. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag understryka att regeringens mål för ungdomspolitiken är att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Regeringen har initierarat flera olika insatser för att samla kunskap om ungas situation vad gäller psykisk hälsa, arbete och utbildning samt sambanden däremellan.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar löpande fram ny kunskap om ungas levnadsvillkor för att regeringen på ett effektivt sätt ska kunna följa upp arbetet för att nå det ungdomspolitiska målet. Myndigheten fick 2013 i uppdrag att kartlägga hur unga med självupplevd psykisk ohälsa uppfattar sina svårigheter, vilka sätt de använder för att hantera dessa samt vilka resurser i det offentliga och det civila samhället som de upplever kan ge dem stöd. Kunskapen presenterades i rapporten När livet känns fel 2014.

Även Folkhälsomyndigheten tar fram kunskap om psykisk ohälsa bland barn och unga, bland annat genom undersökningen Skolbarns hälsovanor. I regleringsbrevet för 2017 har myndigheten även fått i uppdrag att stödja kunskapsutveckling på lokal och regional nivå inom området psykisk ohälsa.

Inom Nordiska ministerrådet är barn och unga prioriterade målgrupper. Under 2016 antog Nordiska ministerrådet en ny tvärsektoriell strategi för barn och unga i Norden som gäller för 2016–2022. Ett av de strategiska insatsområden som pekas ut är stärkt stöd till och inkludering av utsatta barn och unga. I den handlingsplan för 2014–2017 som finns för den Nordiska barn- och ungdomskommittén, som är Nordiska ministerrådets rådgivande och samordnande organ i nordiska och internationella barn- och ungdomspolitiska frågor, finns ett särskilt fokus på barn och ungas utanförskap och att öka kunskapen om barn och ungas utanförskap i de nordiska länderna.

På uppdrag av Nordiska ministerrådet tog Nordens välfärdscenter under 2016 fram policyrekommendationer för att förbättra ungas psykiska hälsa. Regeringens åtgärder för unga med psykisk ohälsa ligger väl i linje med dessa policyrekommendationer.

Således genomför regeringen ett ambitiöst och kunskapsbaserat arbete på både nationell och nordisk nivå inom området välfärd för unga.

Stockholm den 28 mars 2017

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.