Till innehåll på sidan

Öppna nätbaserade kurser (MOOC) i svensk högskola

Skriftlig fråga 2016/17:896 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-02-20
Överlämnad
2017-02-21
Anmäld
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-03-01
Svarsdatum
2017-03-07
Besvarad
2017-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Redan i april 2014 tillsatte alliansregeringen en utredning som bland annat skulle analysera möjligheter och hinder med ett införande av en öppen nätbaserad utbildning i svensk högskola samt vilka konsekvenser ett införande skulle få. Regeringen upphävde sedermera detta direktiv i utredningen och gav i stället Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ett motsvarande uppdrag cirka ett år senare. UKÄ:s rapport har därefter varit ute på remiss men regeringen har inte återkommit till riksdagen med en proposition på området och en sådan finns inte heller upptagen i den propositionsförteckning som har redovisats för perioden fram till september 2017.

Med tanke på Landsbygdskommitténs slutrapport, som bland annat föreslår en ökad fysisk regionalisering av universitet och högskolor, är det mycket intressant att veta vad regeringen har för avsikt och tankar då det gäller öppna nätbaserade kurser (MOOC) i svensk högskola.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson följande:

 

När kommer statsrådet och regeringen att presentera sina tankegångar då det gäller öppna nätbaserade kurser (MOOC) i svensk högskola?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:896 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2017/00729/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:896 av Betty Malmberg (M) Öppna nätbaserade kurser (MOOC) i svensk högskola

Betty Malmberg har frågat mig om när jag och regeringen kommer att presentera våra tankegångar då det gäller öppna nätbaserade kurser (MOOC) i svensk högskola.

Digitaliseringen är den enskilt största förändringsfaktorn i vår tid och påverkar alla delar av samhället. Den ställer krav, men skapar också stora möjligheter, särskilt för utbildning. Dessa möjligheter ska vi använda oss av för att föra Sverige framåt. Det är därför viktigt att det finns goda möjligheter att läsa fristående kurser, i olika studietakt och på distans via nätet för att öka utbildningens tillgänglighet och relevans. Gällande öppna nätbaserade kurser fick Universitetskanslersämbetet (UKÄ) i sitt regleringsbrev för 2015 i uppdrag av regeringen att analysera möjligheter och eventuella hinder med ett införande av öppen nätbaserad utbildning (MOOCs) i svensk högskola (U2015/1879/UH). Uppdraget redovisades och remissbehandlades under 2016. Nu bereds förslaget från UKÄ tillsammans med remissvaren i Regeringskansliet.

Stockholm den 7 mars 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.