Övergrepp mot hbtq-personer i Tjetjenien

Skriftlig fråga 2016/17:1296 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-26
Överlämnad
2017-04-27
Anmäld
2017-04-28
Svarsdatum
2017-05-03
Sista svarsdatum
2017-05-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De fruktansvärda rapporterna från Tjetjenien om hur män som uppfattas som homo- eller bisexuella tillfångatagits, torterats och dödats på ett systematiskt sätt har upprört många.

Situationen är mycket allvarlig och de bekräftade uppgifter som finns visar på fruktansvärda systematiserade övergrepp. Enligt RFSL verkar utrensningsaktionerna ha inletts runt den 20 februari 2017 och över 100 män som uppfattas som homosexuella har sedan dess tillfångatagits. Minst tre av männen har mördats i fångenskap. De som tillfångatagits hålls i vad som beskrivs som betongskjul med så många som 30 män i varje rum. Vittnesuppgifter beskriver hur de som hålls fångna misshandlas med påkar, gummislangar och elchocker.

Det har också förekommit uppgifter om andra typer av övergrepp som är svåra att belägga. Lokala hbtq-organisationer har lämnat in rapporter med krav på att ryska myndigheter ska utreda övergreppen, utan att myndigheterna har reagerat.

Det kan vara svårt för hbtq-personer från Tjetjenien att få skydd i Ryssland. Därför måste även Sverige vara redo att ta emot flyktingar som flyr undan utrensningarna i Tjetjenien. Situationen uppmärksammar på nytt kravet på lagliga vägar och inte minst humanitära visum för människor som flyr från krig och förtryck.

Stora insatser görs inom det internationella samfundet för att påverka den ryska regeringen att utreda och sätta stopp för utrensningen. Den svenska regeringen har tagit en aktiv roll att lyfta frågan och bland annat kallat upp den ryska ambassadören för att diskutera situationen i Tjetjenien. Vänsterpartiet välkomnar regeringens ansträngningar men menar att mer måste göras. En oberoende utredning bör tillsättas för att klargöra vilka brott som har begåtts och för att ställa de skyldiga till svars. De som har tillfångatagits måste omedelbart släppas fria. Förföljelsen av homo- och bisexuella i Tjetjenien måste upphöra.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Avser statsrådet att ta några initiativ för att Sverige som såväl enskilt land som medlem i EU och FN ska verka för att en oberoende utredning av övergreppen i Tjetjenien tillsätts?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1296 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1296 av Hans Linde (V) Övergrepp mot hbtq-personer i Tjetjenien

Hans Linde har frågat mig om jag avser ta några initiativ för att Sverige som såväl enskilt land som medlem i EU och FN ska verka för att en oberoende utredning av övergreppen i Tjetjenien tillsätts.

Regeringen ser med stort allvar på uppgifterna om systematiska övergrepp, inklusive tortyr och mord, på homosexuella män i Tjetjenien, och delar din oro. Detta har jag själv tydligt uttryckt offentligt vid flera tillfällen samt berättat vad regeringen gör. Jag har därtill, tillsammans med EU-kolleger, skrivit ett brev till Rysslands utrikesminister Lavrov i vilket vi uppmanar den ryska regeringen att på ett oberoende sätt undersöka händelserna samt garantera säkerheten för de journalister och aktörer som står bakom uppgifterna.

Genom vår ambassad i Moskva och i möten med civilsamhällesorganisationer har vi fått ytterligare upplysningar som styrker medieuppgifterna. Vi fortsätter att hålla nära kontakt med de organisationer och individer som arbetar för att stödja hbtq-personer i Ryssland.

Regeringen ser insatser för att motverka hatbrott som högt prioriterade och arbetar för att de ska få ökad internationell uppmärksamhet.

Sverige verkade för att EEAS skulle göra ett uttalande som tydligt uttrycker djup oro över uppgifterna om dessa allvarliga kränkningar och som framhåller vikten av ansvarsutkrävande. EU har också gjort uttalanden i OSSE:s permanenta råd och i Europarådet. Sverige har även ställt sig bakom ett uttalande i ”Equal Rights Coalition” vilket är en plattform för erfarenhetsutbyte inom ramen för arbetet med att stärka hbtq-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Kabinettssekreterare Söder har dessutom tydligt uttryckt vår oro över uppgifterna från Tjetjenien i direkta samtal med Rysslands ambassadör, vilket du uppmärksammat.

Förföljelserna i Tjetjenien sker mot bakgrund av en försvårad situation för hbtq-personer i Ryssland på senare år. Ett tydligt exempel på detta är den lag som infördes för några år sedan som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella orienteringar riktad mot minderåriga”. Regeringen har i samtal med ryska regeringsföreträdare vid flera tillfällen kritiserat denna lag.

Den ryska regeringen har ansvar för att säkerställa full efterlevnad av Rysslands internationella åtaganden om mänskliga rättigheter, inklusive hbtq-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, och garantera deras säkerhet över hela Rysslands territorium – så även i Tjetjenien. Det viktiga nu är att ryska federala myndigheter omedelbart och på ett seriöst och oberoende sätt utreder vad som har inträffat. De som bär ansvaret måste ställas till svars.

Regeringen tar regelmässigt upp människorättsproblem i Ryssland i våra kontakter med ryska företrädare, till exempel vid mitt möte med Rysslands utrikesminister Lavrov i Moskva i februari i år. Det kommer vi att fortsätta med. Vi kommer också att verka för att EU fortsätter att ta upp dessa problem vid möten med ryska företrädare. När EU:s Höge Representant Federica Mogherini nyligen besökte Moskva tog hon upp frågan, något som Sverige inför besöket uppmuntrat henne att göra.

Sverige ger ett omfattande stöd till kontakter mellan det svenska civilsamhället och det ryska civilsamhället, vilket är instrumentellt för att stödja demokratisk utveckling och bidra till ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. Stödet inkluderar juridisk hjälp till hbtq-personer.

Respekten för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Ryssland granskas också i en av de 135 landrapporter som Utrikesdepartementet presenterade tidigare i april. Rapporterna, inklusive den om Ryssland, finns att läsa på regeringens hemsida.

Stockholm den 3 maj 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.