Polens demokrati

Skriftlig fråga 2016/17:1142 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-29
Överlämnad
2017-03-29
Anmäld
2017-03-30
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Ett välfungerade rättssystem är grunden i varje demokrati. När Polen bröt sig loss från Sovjetunionen var det till en början ett ledande exempel för andra nya demokratier. De visade att det gick att bryta sig loss från den tidigare antidemokratiska och rättsvidriga samhällsstrukturen för att bygga ett mer demokratiskt samhälle. Polen moderniserades och liberaliserades i rask takt, det dröjde inte länge förrän landet blev en del av Europeiska unionen. Sedan hände något. I stället för liberalism har populism blivit den ledande ideologin. För rättsstaten har det har varit ett enormt bakslag.

Förra året inledde EU-kommissionen för första gången en granskning av rättstatligheten i ett medlemsland. Resultatet var nedslående. Den ansvarige kommissionären Frans Timmermans menar att det styrande partiet har riskerat domstolarnas oberoende och att de genomförda förändringarna utgör ett hot mot rättsväsendet. Timmermans har förgäves försökt föra samtal med Polens regering men utan framgång. I stället fortsätter Polen att gå åt ett alltmer antidemokratiskt håll. Timmermans har därför gått ut och bett EU:s medlemsländer att agera. Fler länder måste visa att de står upp för demokratin och att Polens utveckling inte kan accepteras.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt avser utrikesministern att agera för att stötta kommissionär Timmermans i denna fråga?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1142 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1142 av Tina Acketoft (L) Polens demokrati

Tina Acketoft har frågat utrikesministern på vilket sätt hon avser agera för att stötta kommissionär Timmermans i frågan om rättsstatsutvecklingen i Polen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är oroande att vissa medlemsstater under senare år har vidtagit åtgärder och infört lagstiftning som är tveksamma ur ett rättsstatsperspektiv. Det gäller exempelvis Polen, där ett stort antal kritiserade lagändringar genomförts sedan hösten 2015.

Frågan om rättsstatens principer arbetar Sverige aktivt med i likasinnade-gruppen ”Friends of the Rule of Law” som bland annat har träffat flera av Europaparlamentets politiska partigrupper för att diskutera på vilka sätt som rättsstatens principer, demokrati och mänskliga rättigheter kan stärkas.

Regeringen fäster stor vikt vid medlemsstaternas skyldighet att leva upp till sina åtaganden i enlighet med EU:s fördrag så att respekten för rättsstatens principer och EU:s övriga grundläggande värden kan upprätthållas och samarbetet inom unionen fungera. Det är därför positivt att diskussionen om institutionernas och medlemsstaternas ansvar för att värna EU:s värden tagit viktiga steg framåt. Alltfler medlemsstater engagerar sig och Sverige och likasinnade driver på för att arbetet ska fortsätta utvecklas och vara resultatinriktat.

EU-kommissionen har under 2016, parallellt med den granskning som Venedigkommissionen under Europarådet initierat, för första gången använt EU:s ramverk för att stärka rättsstatsprincipen i en strukturerad dialog med Polen för att bidra till en lösning på den konstitutionella krisen. Inom ramen för denna dialog har kommissionen antagit ett yttrande om rättsstatsprincipen och utfärdat två rekommendationer.

Kommissionär Timmermans har vid flera tillfällen uttryckt besvikelse över Polens underlåtenhet att följa EU-kommissionens och Venedigkommissionens rekommendationer. Jag har personligen haft kontakt med Timmermans angående dessa frågor och driver på för att de ska lyftas på ett rådsmöte.

Sverige har ställt sig bakom både EU-kommissionens yttrande och de båda rekommendationerna och har vid flera tillfällen – i likhet med många andra medlemsstater – förklarat att man förväntar sig att rekommendationerna följs till fullo. Det är beklagligt att så inte skett och frågan om rättsstatens principer har av Sverige vid flera tillfällen tagits upp i samtal med polska företrädare, bland annat i samband med den polske presidentens besök i Stockholm och vid statsministerns möte med sin polska kollega. Regeringen kommer fortsätta att ta upp frågan i de bilaterala kontakterna och framhålla betydelsen av att Polen beaktar EU-kommissionens och Venedigkommissionens rekommendationer.

Det är mot denna bakgrund också av största vikt att EU-kommissionens strukturerade dialog med Polen fortsätter.

Stockholm den 5 april 2017

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.