Polisens skyddsvästar

Skriftlig fråga 2017/18:1074 av Andreas Carlson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-21
Överlämnad
2018-03-22
Anmäld
2018-03-23
Sista svarsdatum
2018-04-04
Svarsdatum
2018-04-05
Besvarad
2018-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polisförbundets studieombudsman Peter Larsson har varnat för att den skyddsutrustning som tillhandahålls nyutexaminerade studenter är undermålig. Skyddsvästarna som poliser tillhandahålls passar helt enkelt inte den enskilde polisen, trots att de ska vara personliga.

Den nuvarande upphandlingen är uppenbart undermålig. Men det är inte första gången detta uppmärksammas. I granskningen som följde efter terrordådet på Drottninggatan kom uppgifter om att de tunga skyddsvästar som används vid särskilda händelser inte heller fanns i rätt storlek till polisen.

För att sammanfatta tycks varken personlig eller särskild skyddsutrustning finnas i korrekta storlekar. Detta är allvarligt då det hindrar polisers handlingsförmåga och inte erbjuder ett fullgott skydd. I terroröverenskommelsen drev Kristdemokraterna kravet på att förstärkningsutrustning i form av vapen och skyddsutrustning ska vara personlig och tillgänglig för alla poliser. Nu får vi reda på att inte ens den utrustning som ska vara personlig är det.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Hur ska ministern garantera att alla poliser får tillgång till en personlig och ändamålsenlig skyddsutrustning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1074 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/01941

/POL

Justitiedepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1074 av Andreas Carlsson (KD)
Polisens skyddsvästar

Andreas Carlsson har frågat mig hur jag ska garantera att alla poliser får tillgång till en personlig och ändamålsenlig skyddsutrustning.

En förutsättning för att Polismyndigheten ska kunna fullgöra sitt uppdrag är att medarbetarna känner sig trygga och har en god arbetsmiljö. Regeringen har därför gett Polismyndigheten i uppdrag att intensifiera det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det pågår nu ett arbete inom myndigheten att utveckla skyddet av medarbetarna där bland annat frågor om utrustning ingår.

Regeringen vill också öka antalet anställda vid Polismyndigheten avsevärt. Utöver den anslagshöjning på 2 miljarder kronor som är beslutad för 2018 har regeringen aviserat höjningar för 2019 och 2020. Sammantaget uppgår resursförstärkningen i budgetpropositionen för 2018 till 7,1 miljarder kronor åren 2018–2020, vilket var mer än Polismyndigheten äskade i sitt budgetunderlag.

Med ökade resurser och fler anställda förbättras förutsättningarna för myndigheten att intensifiera arbetsmiljöarbetet och att skydda medarbetarna, bland annat genom anpassad utrustning.

Det är Polismyndigheten som avgör vilken beväpning och personlig utrustning som de anställda ska ha. Regeringen anser dock att Polismyndighetens förmåga att ingripa mot organiserad brottslighet och terrorism behöver öka snabbare än planerat. Därför lämnar regeringen förslag i vårändringsbudgeten som syftar till att Polismyndigheten ska kunna säkra en adekvat tillgång till skyddsutrustning och förstärkningsvapen samt ytterligare utrustning till Nationella bombskyddet. Poliser i yttre tjänst behöver också utrustas med kroppsburna kameror. Tillgången till sådan utrustning är viktig för att förbättra arbetsmiljön, framförallt för poliser i yttre tjänst.

Stockholm den 4 april 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.