Preskriptionstider för brott

Skriftlig fråga 2016/17:1511 av Jamal El-Haj (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-01
Överlämnad
2017-06-01
Anmäld
2017-06-02
Svarsdatum
2017-06-14
Sista svarsdatum
2017-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Påföljdspreskription innebär att den som har dömts för ett brott kan slippa straff om vederbörande håller sig undan tillräckligt länge. För grova våldsbrott som mord och dråp är preskriptionstiden avskaffad, vilket är bra.

Förra året preskriberades straffen för 100 dömda brottslingar som inte hade dykt upp på anstalt för att avtjäna sitt straff, enligt statistik från Kriminalvården. Om man tittar på siffrorna för de senaste tio åren ser man att det finns en tendens till uppgång när det gäller att lyckas hålla sig undan från rättmätiga straff. Åren 2010–2016 var det totalt 662 personer som slapp fängelse genom att inte inställa sig hos Kriminalvården och sedan hålla sig undan från polisen.

Polisen har fått en större arbetsbörda samtidigt som den nödvändiga omorganisationen till en myndighet har tagit tid och kraft. Förvisso har regeringen ökat antalet poliser och avser att fortsätta denna ökning, men frågan är om polisen ”hinner” söka efter och gripa de allt fler som försöker slippa straff genom att hålla sig undan.

En annan anledning till preskription kan vara långa utredningstider, där bristande resurser och komplicerade utredningar gör att brottmål inte blir färdiga i tid. Det rör sig inte bara om vålds- och egendomsbrott utan också om ekonomisk brottslighet (skattebrott, bokföringsbrott och finansbrott).

Det är förödande för rättsmedvetandet om människor som har dömts till fängelse och andra straff slipper undan påföljderna. Om inte utvecklingen bryts måste längre preskriptionstider övervägas. Ett mer radikalt förslag vore att avskaffa preskriptionen för alla straff över ett visst straffvärde, till exempel 1–3 års fängelse, och sedan sätta en rejäl preskriptionstid på 15–20 år för allt därunder.

 

Avser justitie- och migrationsministern att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan generell åtgärd när det gäller preskriptionstider för brott?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1511 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/04973/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1511 av Jamal El-Haj (S) Preskriptionstider för brott

Jamal El-Haj har frågat mig om jag avser att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan generell åtgärd när det gäller preskriptionstider för brott.

Det är allvarligt att personer som blir dömda till fängelsestraff lyckas hålla sig undan från att avtjäna dessa under så lång tid att påföljden hinner preskriberas.

Det ingår i Polismyndighetens arbete att hitta de som är efterlysta och dömda för brott. Regeringen har föreslagit och aviserat tillskott till myndigheten på sammanlagt drygt 2,7 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Resursförstärkningen ska ge Polismyndigheten förutsättningar att bedriva en bra och effektiv verksamhet. Genom underrättelsearbete, samverkan och kontakter med allmänheten i det dagliga arbetet kan fler efterlysta och dömda hittas. Polismyndigheten har också möjlighet att använda sig av EU-samarbete och Interpols globala nätverk för att återfinna personer som håller sig undan utanför Sverige.

Jag kommer vidare inom kort att ge en utredare i uppdrag att bl.a. analysera och överväga om preskription ska avskaffas helt även för sexualbrott och andra allvarliga brott mot barn.

Det finns barn som utsätts för grova övergrepp som kan påverka dem under resten av livet. Det kan dröja långt in i vuxen ålder innan den som blivit utsatt orkar, vågar eller får möjlighet att bearbeta händelserna och vill anmäla dem. Det är därför, från ett brottsofferperspektiv, viktigt att det finns en möjlighet att få upprättelse även om det har gått lång tid. Vidare finns när det gäller allvarlig brottslighet såsom grova övergrepp mot barn ett starkt allmänt intresse av att den inte förblir ostraffad. Jag tycker därför att det finns skäl att se över frågan om preskription ska avskaffas för sådana brott. Uppdraget ska redovisas om ett år.

Stockholm den 13 juni 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.