Till innehåll på sidan

Riskbedömningsinstrument och strukturerade riskbedömningar inom polisen

Skriftlig fråga 2016/17:1487 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-29
Överlämnad
2017-05-29
Anmäld
2017-05-31
Svarsdatum
2017-06-07
Sista svarsdatum
2017-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vid hot och våld i nära relationer är det viktigt att polisen gör en så korrekt bedömning som möjligt av risken för att den brottsdrabbade ska utsättas för ytterligare brott, eftersom en sådan riskbedömning blir vägledande för vilka skyddsåtgärder polisen sätter in. Det är viktigt att kunskapen om dem har stor spridning inom organisationen och i andra delar av rättsväsendet.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad ämnar statsrådet och regeringen vidta för åtgärder för att sprida kunskap om riskbedömningsinstrument och strukturerade riskbedömningar inom polisen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1487 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1487 av Tina Ghasemi (M) Riskbedömningsinstrument och strukturerade riskbedömningar inom polisen

Tina Ghasemi har frågat mig vad jag och regeringen ämnar vidta för åtgärder för att sprida kunskap om riskbedömningsinstrument och strukturerade riskbedömningar inom polisen.

Brott i nära relationer är ett allvarligt och omfattande samhällsproblem som orsakar stort fysiskt och psykiskt lidande. Jag delar frågeställarens uppfattning att det är viktigt att korrekta bedömningar genomförs och adekvata åtgärder vidtas.

Även för Polismyndigheten är detta ett prioriterat område. Under 2015 genomförde myndigheten en genomlysning av regionernas arbete inom denna ärendekategori. Med utgångspunkt i de handlingsplaner som då togs fram sker nu en uppföljning av hur verksamheten utvecklas. Samtidigt pågår revidering av myndighetens handbok Brott i nära relation vilken beräknas vara klar under året.

I samband med att Polismyndigheten ombildades till en myndighet togs ett helhetsgrepp om arbetet med brottsoffer och personsäkerhetsverksamheten. Riktlinjer för verksamheten beslutades under 2016 och dessa ska vara ett stöd i arbetet med att organisera och bedriva aktiviteter utifrån de höga krav som ställs på professionalitet och säkerhet.

I början av 2017 beslutade Polismyndigheten dessutom om ett metodstöd utifrån den fastställda brottsoffer- och personsäkerhetsprocessen. Metodstödet vänder sig till alla inom Polismyndigheten som arbetar med frågor som rör brottsoffer och personsäkerhet och omfattar allt från hur information och stöd till brottsoffer med olika behov ska hanteras till riskbedömning och riskhantering.

Det är Polismyndighetens ansvar att se till att kunskapen om dessa brott och vilka åtgärder som ska vidtas, utvecklas och sprids inom myndigheten. Jag ser inga skäl att vidta några åtgärder i dagsläget men avser att noga följa utvecklingen på området.


Stockholm den 7 juni 2017


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.