Säkra länder

Skriftlig fråga 2018/19:306 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-25
Överlämnad
2019-02-25
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-03-06
Sista svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan några år tillbaka utgör georgier en stor del av dem som söker asyl i Sverige. Detta trots att Georgien är en demokrati. Det ökande antalet asylansökningar från Georgien, Serbien, Albanien och Moldavien torde ha ett starkt samband med införandet av visumfrihet till EU för medborgarna i dessa länder. Enligt uppgifter från polisen kommer många stöldligor just från Georgien. En snabb hantering vid gränsen av dessa asylansökningar borde vara i allas intresse, men detta är inte möjligt så länge Sverige inte har tagit fram en lista på ”säkra länder”.

I artikel 36 (Begreppet säkert ursprungsland) och 37 (Nationellt fastställande av tredjeländer som säkra ursprungsländer) i Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/32/EU fastställs att ”medlemsländerna ska i den nationella lagstiftningen fastställa närmare regler och föreskrifter för tillämningen av begreppet säkert ursprungsland” (artikel 36.2) och ”medlemsländerna får behålla eller införa lagstiftning som, i enlighet med bilaga I, gör det möjligt att på nationell nivå fastställa säkra ursprungsländer i samband med prövning av ansökningar om internationell skydd”. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

När avser ministern att upprätta en lista på så kallade säkra länder, så att uppenbart ogrundade asylansökningar kan avslås redan vid gränsen?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:306 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/

00717/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:306 av Boriana Åberg (M)
Säkra länder

Boriana Åberg har frågat mig när jag avser upprätta en lista på så kallade säkra länder, så att uppenbart ogrundade asylansökningar kan avslås redan vid gränsen.

Regeringen ser allvarligt på nuvarande situation där framförallt georgier utgör en stor andel av de asylsökande trots att beviljandegraden för gruppen är mycket låg. Jag delar bedömningen att en snabb hantering av asylansökningar från personer som sannolikt saknar skyddsbehov, samtidigt som en rättssäker individuell prövning genomförs, är i allas intresse. Bestämmelser om uppenbart ogrundade ansökningar har funnits i många år i svenskt rätt. En dom från EU-domstolen i juli 2018 har dock begränsat möjligheterna för Migrationsverket att bedöma asylansökningar som uppenbart ogrundade och därmed möjligheten att verkställa avvisningsbesluten omedelbart. I alla asylärenden, också om de kan antas vara uppenbart ogrundade, måste en fullständig asylutredning och individuell prövning göras. Även med bestämmelser om så kallade säkra länder och en lista över sådana är det därför inte möjligt att direkt avslå ansökningar vid gräns.

Inom ramen för de pågående förhandlingarna om det gemensamma europeiska asylsystemet finns ett förslag om att EU ska ha gemensamma listor över säkra ursprungsländer som medger en påskyndad process och ett beslut om att anse en ansökan uppenbart ogrundad. Sverige har välkomnat förslaget. Förhandlingarna har dock dragit ut på tiden och ännu inte avslutats och det kommer därför dröja innan ett gemensamt system för säkra ursprungsländer finns på plats.

Regeringen anser att det är viktigt att det går att avvisa utlänningar med omedelbar verkställighet om deras ansökningar är uppenbart ogrundade och har därför för avsikt att återkomma i frågan.

Stockholm den 6 mars 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.