Säkrad tillgång på dricksvatten

Skriftlig fråga 2017/18:29 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-09-20
Överlämnad
2017-09-22
Anmäld
2017-09-26
Sista svarsdatum
2017-10-04
Svarsdatum
2017-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Dricksvatten av god kvalitet är en förutsättning för liv och ett väl fungerande samhälle. För politiker är därför ett av de tyngsta ansvaren att långsiktigt säkra tillgången till detsamma. Med tanke på att redan låga grundvattennivåer i framför allt små vattenmagasin i år har sjunkit ytterligare är läget oroväckande på många håll i landet, och flera kommuner har redan infört bevattningsförbud. Alliansregeringen var framsynt och tillsatte redan år 2013 den så kallade Dricksvattenutredningen. Utredningen lämnades till regeringen den 26 april 2016, men regeringen har inte återkommit i denna oerhört viktiga fråga.

En viktig dricksvattentäkt är sjön Vättern, vilken också är norra Europas femte största dricksvattenkälla. I dagsläget försörjer sjön ca 250 000 invånare i elva kommuner, och fler kommuner i närområdet har planer på att ta sitt vatten ur Vättern. I ett framtida perspektiv menar många att vattnet i sjön även ska kunna försörja kommuner i Stockholmsområdet.
Vättern utgör ett betydande riksintresse för turism, fritidsliv, natur- och kulturvärden, naturvård, yrkesfiske och totalförsvar. Dessutom är hela sjön utpekad som ett Natura 2000-område. Problemet är dock att Vättern och dess unika kvaliteter hotas. Ett gruvbolag projekterar för att bryta sällsynta jordartsmetaller i ett område som ligger inom Vätterns tillrinningsområde. Därför bör det presumtiva riksintresse som dricksvattentäkter kommer att utgöra väga högre än övriga riksintressen.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att öka skyddet av Vättern och andra presumtivt värdefulla dricksvattentäkter, och när kan riksdagen förvänta sig en proposition om Dricksvattenutredningen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:29 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/02435/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:29 av Betty Malmberg (M) Säkrad tillgång på dricksvatten

Betty Malmberg har frågat vilka åtgärder landsbygdsministern är beredd att vidta för att öka skyddet av Vättern och andra presumtivt värdefulla dricksvattentäkter, och när riksdagen kan förvänta sig en proposition om Dricksvattenutredningen.

Frågan har överlämnats till mig.

En säker dricksvattenförsörjning är av avgörande betydelse för samhället. Regeringen har i budgetpropositionen för 2018 ökat medlen till länsstyrelsernas arbete med förebyggande åtgärder för att skydda dricksvatten, exempelvis genom inrättande av vattenskyddsområden. Regeringen gör
i budgetpropositionen även satsningar för att i större utsträckning restaurera och anlägga våtmarker i syfte att stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflöden. Regeringen satsar också på att främja utveckling av ny reningsteknik och stärka myndigheternas resurser i arbetet med att minska utsläppen av mikroplaster, liksom en satsning över tre år för att minska halterna läkemedelsrester
i miljön genom avancerad rening för avloppsvatten.

Vättern är en unik och värdefull vattentäkt, en av Sveriges största, som hyser såväl natur- och miljömässiga som samhällsviktiga värden. Vättern är i sin helhet utsedd som vattenskyddsområde och omfattas också av flera olika riksintressen enligt miljöbalken, t.ex. vad gäller naturvård, friluftsliv och totalförsvaret. Vättern är även, tillsammans med stränder och öar, utpekad av regeringen som Natura 2000-område.

Vattenmyndigheterna har fastställt åtgärdsprogrammen för vatten 2017-2021 och genomförandet av dem är av stor betydelse för att nå flera av våra svenska miljökvalitetsmål och för att nå målen i EU:s ramdirektiv för vatten. En rad myndigheter och kommuner har ålagts att genomföra åtgärder som bedömts behöver vidtas och detta ska i sin tur leda till konkreta resultat i våra sjöar och vattendrag. Detta kommer även att påverka och stärka arbetet med att säkra vattenkvaliteten i Vättern.

Dricksvattenutredningen har överlämnat sitt slutbetänkande och förslagen bereds för närvarande i Regeringskansliet. Jag kan inte i dag föregripa denna pågående beredningsprocess och ange ett exakt datum för när regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan.

Stockholm den 18 oktober 2017

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.