Till innehåll på sidan

samordning av energipolitiken och försvarspolitiken

Skriftlig fråga 2004/05:1983 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-04
Besvarad
2005-07-18
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juli

Fråga 2004/05:1983

av Cecilia Widegren (m) till försvarsminister Leni Björklund om samordning av energipolitiken och försvarspolitiken

Det går trögt att ställa om den framtida energiförsörjningen så att den blir hållbar. S-regeringen har länge lyft fram omställningen av energisystemen som en prioriterad fråga, men man undrar hur viktig den egentligen är. Det är viktigt att omställningen av energiförsörjningen hela tiden fortskrider i jämn takt och inte förhindras mer än nödvändigt.

Vindkraften är en av de alternativa energikällorna men utbyggnaden går med snigelfart. Skälen kan vara många: alltifrån lokalt motstånd till en byråkrati som tar alldeles för lång tid. I en del fall har statliga aktörer som lyder direkt under s-regeringen sett till att försena ett antal projekt. Bland annat har försvaret försenat projekt beroende på ovissheten om att kunna använda vissa flygbaser där gammal teknik inte fullt ut har bytts ut. I flera fall har till och med vindkraftsintressenter erbjudit sig att köpa in ny teknik till försvaret för att snabba på beslutsprocessen för att kunna öka vindskraftsproduktionen.

Vad avser försvarsministern att vidtaga för åtgärder så att den framtida energipolitiken och försvarets behov går hand i hand?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1983 besvarad av

den 13 juli

Svar på fråga 2004/05:1983 om samordning av energipolitiken och försvarspolitiken

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Cecilia Widegren har frågat vad försvarsministern avser att vidta för åtgärder så att den framtida energipolitiken och försvarets behov går hand i hand. Frågan har överlämnats till mig.

Jag håller med Cecilia Widegren om att utbyggnaden av vindkraften inte går i tillräckligt snabb takt. Regeringen har därför vidtagit en rad åtgärder för att påskynda utbyggnadstakten. Mycket handlar om att förbättra de planmässiga förutsättningarna. Bland annat utsåg Energimyndigheten förra året 49 områden som riksintressen för vindkraft. Regeringen har vidare gett länsstyrelserna i uppdrag att redovisa planeringsunderlag för utbyggnad av stora vindkraftsanläggningar på land och till havs. Regeringen kommer att tillsätta en vindkraftsberedning och för varje större planerat projekt en samordnare med uppgift att underlätta samspelet mellan vindkraftsproducenter, myndigheter och andra aktörer på central, regional och lokal nivå.

Det finns flera myndigheter och intressenter som utifrån olika utgångspunkter kan ha synpunkter som påverkar möjligheterna att bygga ut vindkraften. Vindkraftverk kan störa viss militär verksamhet, till exempel försvarets signalspaning. Regeringen gav därför i mars 2002 Försvarsmakten i uppdrag att utreda vindkraftens effekter på militära övervaknings- och kommunikationssystem med mera. Uppdraget redovisades i februari 2004. Det finns även annan militär verksamhet som kan påverkas negativt av utbyggnad av vindkraft. Mot denna bakgrund är jag positiv till en fortsatt och fördjupad dialog mellan Försvarsmakten och vindkraftsbranschen om den fortsatta utbyggnaden av vindkraften så att intressekonflikter så långt som möjligt kan undvikas. Avslutningsvis vill jag understryka att jag och regeringen inte ser någon konflikt mellan energipolitiken och försvarspolitiken i denna fråga. Av säkerhetspolitiska och försvarspolitiska skäl bör dock vindkraftverk inte byggas i ett område om utbyggnaden negativt påverkar viktig militär verksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.