Simrishamns och Ystads tingsrätter

Skriftlig fråga 1999/2000:1406 av Hellsvik, Gun (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-09-07
Anmäld
2000-09-19
Besvarad
2000-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 september

Fråga 1999/2000:1406

av Gun Hellsvik (m) till justitieminister Laila Freivalds om Simrishamns och Ystads tingsrätter

Domstolsverket föreslår att Ystads och Simrishamns tingsrätter slås samman fr.o.m. den 1 januari 2002. Ett ställningstagande i ärendet borde föregås av en utredning av hela domstolsorganisationen i Skåne, men detta är helt uppenbart inte justitieministerns avsikt, vilket beklagas.

I Domstolsverkets utredning av den 19 juni 2000 konstateras att en koncentration av domstolsverksamheten till Ystad kräver omdisposition och ombyggnad av Ystads tingsrätts nuvarande lokaler. Samtidigt sägs att lokalkostnaderna och övriga lokalberoende kostnader blir avsevärt lägre än de för nuvarande två domstolarnas. Det bör i sammanhanget påpekas att Simrishamns tingsrätts lokalkostnader kan sänkas, varför det är missvisande att jämföra med nuvarande kostnader. Dessutom har Domstolsverket inte i sin utredning tagit upp de problem, som följer av att Ystads tingsrätts byggnad är K-märkt, vilket kommer att lägger hinder i vägen för en rationell ombyggnad.

Ett så stort beslut, som nedläggningen av en tingsrätt är, borde rimligen föregås av i vart fall en ordentlig, vederhäftig analys av de ekonomiska konsekvenserna i alla förutsebara avseenden.

Vilka initiativ avser justitieministern ta för att ett beslut i frågan om sammanläggning av tingsrätterna i Simrishamn och Ystad föregås av en gedigen analys av lokalsituationen och lokalkostnaderna vid en eventuell sammanläggning av domstolarna?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1406 besvarad av

den 27 september

Svar på fråga 1999/2000:1406 om Simrishamns och Ystads tingsrätter och 1407 om sammanläggning av tingsrätter i nordvästra Skåne

Justitieminister Lena Hjelm-Wallén

Gun Hellsvik har frågat justitieministern vilka initiativ som ministern avser att vidta för att ett beslut i frågan om sammanläggning av tingsrätterna i Simrishamn och Ystad samt av tingsrätterna i Helsingborg, Ängelholm och Klippan föregås av en gedigen analys av lokalsituationen och lokalkostnaderna vid en eventuell sammanläggning av domstolarna.

Ansvaret för frågor om domstolarnas lokaler ligger på Domstolsverket. Det innebär att verket tillsammans med alla domstolar i landet kontinuerligt ser över domstolarnas behov av lokaler. I arbetet ingår bl.a. att hyra nya lokaler när de behov som finns inte kan tillgodoses i befintliga lokaler och att avveckla lokaler som det inte längre finns behov av.

Ett bra exempel på hur lokalfrågor tas om hand vid organisationsförändringar är de sju tingsrätter som fr.o.m. nästa år ska svara för fastighetsinskrivningen. Domstolsverket och de berörda tingsrätterna har under mindre än ett år löst de relativt omfattande lokalfrågor som följer av reformen. Jag är övertygad om att Domstolsverket och berörda tingsrätter också kommer att lösa de förändrade lokalbehov som reformeringen av domstolsväsendet i övrigt kan ge upphov till.

I de konkreta fall som Gun Hellsvik berör har jag inhämtat att såvitt gäller Helsingborgs tingsrätt pågår sedan en tid ett arbete av Domstolsverket och Helsingborgs tingsrätt med att se över lokalerna eftersom dessa redan i den befintliga organisationen av bl.a. säkerhetsskäl behöver förändras. När det gäller Ystads tingsrätt har ledningarna för såväl Ystads som Simrishamns tingsrätter bedömt att verksamheten i de bägge domstolarna kommer att få plats i den nuvarande fastigheten i Ystad.

De organisationsförändringar som nu genomförs syftar till att säkerställa en hög kvalitet i allt dömande. Domstolsorganisationen ska nå högt ställda mål för snabbhet och service samtidigt som den tillgodoser medborgarnas berättigade krav på geografisk närhet. I detta arbete kan inte enbart lokalfrågan vara avgörande. Om de organisationsförändringar som genomförs innebär att resurser som tidigare lagts på lokaler frigörs för den dömande verksamheten är det naturligtvis välkommet.

Jag vill också påpeka att det pågår ett arbete med att förbättra säkerheten i våra domstolar. I vissa fall kan det innebära att befintliga lokaler måste överges eftersom god säkerhet inte kan uppnås i dessa, bl.a. beroende på att många tingshus är K-märkta.

Sammanfattningsvis är det alltså så att den gedigna analys av lokalsituationen och lokalkostnaderna vid en eventuell sammanläggning av tingsrätterna i Simrishamn och Ystad och mellan tingsrätterna i Helsingborg, Klippan och Ängelholm som Gun Hellsvik efterfrågar görs och också fortsättningsvis kommer att göras av Domstolsverket tillsammans med domstolarna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.