Situationen för Iraks jezider

Skriftlig fråga 2006/07:1654 av Lindberg, Camilla (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-18
Anmäld
2007-09-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-10-03
Svar anmält
2007-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 september

Fråga

2006/07:1654 Situationen för Iraks jezider

av Camilla Lindberg (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Jeziderna i norra Irak utgör en folkgrupp om 600 000 personer (ca 400 000 lever utanför Irak) som nu utsätts för grovt och systematiskt våld, syftande till att fördriva dem från deras traditionella hemtrakter. Särskilt utsatta har de två jezidiska samhällena Girazer och Siba-shekhidre i provinsen Shingal varit. Kvällen den 14 augusti utfördes mot jeziderna ett av de värsta terrorangreppen i Irak sedan Saddam Husseins fall. Enligt uppgifter ska fyra tankbilar fyllda med sprängmedel ha deltagit i en självmordsattack koordinerat med artilleriunderstöd där över 500 människor ska ha omkommit och lika många skadats.

Övergreppen mot jeziderna har såväl innan som efter massakern i Shingal varit många och allvarliga. Jeziderna befarar nu att övergreppen kan vara på väg att utvecklas till ett fullskaligt folkmord i de etniska konflikternas Irak. Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till utrikesministern.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att i det bilaterala och multilaterala arbetet uppmärksamma jezidernas utsatta situation och bidra till ett slut på våldet och fördrivningarna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1654 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 3 oktober

Svar på fråga

2006/07:1654 Situationen för Iraks jezider

Utrikesminister Carl Bildt

Camilla Lindberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att i det bilaterala och multilaterala arbetet uppmärksamma jezidernas utsatta situation och bidra till ett slut på våldet och fördrivningarna.

Den svenska regeringen är mycket oroad över den fortsatt höga våldsnivån i Irak. Våldet drabbar medlemmar ur alla etniska och religiösa grupper i Irak, men mindre minoriteter som jezider är på många håll särskilt utsatta.

Sverige, Europeiska unionen och Förenta nationerna stöder den irakiska regeringens deklarerade avsikt att skapa ett Irak där samtliga medborgare, oavsett etnisk bakgrund eller religion, kan leva i säkerhet. Det ligger i vårt och hela världssamfundets intresse att arbeta för ett demokratiskt, stabilt och sammanhållet Irak där de mänskliga rättigheterna respekteras. EU:s fördömande av attacken mot jezider i augusti är en naturlig del av detta. Sverige stöder ett ökat internationellt engagemang i Irak och välkomnar FN:s avsikter att bidra till återuppbyggnaden av det område där dådet mot jeziderna skedde.

I samtal med regeringsföreträdare under mitt besök i Bagdad i början av september framhöll jag tydligt vikten av att respektera de mänskliga rättigheterna och att verka för en förbättrad säkerhetssituation för samtliga religiösa och etniska grupper i Irak. Jag träffade också representanter för ett flertal religiösa och etniska minoriteter samt organisationen Iraqi Minority Council som verkar för att förbättra situationen för Iraks minoriteter.

Målet måste vara att alla irakiska medborgare i framtiden får uppleva fred, säkerhet och demokrati i sitt eget land. Regeringen kommer även i fortsättningen att uppmärksamma frågan om minoriteternas utsatthet och verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna i Irak, såväl inom EU och FN som i samtal med irakiska företrädare.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.