Skönhetssalonger som inte följer Arns beslut

Skriftlig fråga 2016/17:1696 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-29
Överlämnad
2017-06-29
Sista svarsdatum
2017-07-19
Svarsdatum
2017-07-27
Besvarad
2017-07-27
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Mer än hälften av alla skönhetssalonger som fälls av Arn, Allmänna reklamationsnämnden, struntar i att följa dess beslut. Det visar en granskning som P3 Nyheter nyligen har gjort.

SR har gått igenom alla anmälningar som rör skönhetsbehandlingar, över 140 stycken, som kom in till Arn under förra året. I de drygt 30 ärenden där kunden har fått rätt struntar mer än hälften av företagen i att rätta sig efter besluten.

P3 Nyheters granskning visar vidare att för hälften av de missnöjda kunder som har fått rätt hos Arn spelar nämndens beslut ingen roll. Det får inga större konsekvenser när företaget vägrar att betala tillbaka. Britta Ahnmé Kågerman, chef för Arn, är kritisk till hur branschen ser ut och säger att det finns svårigheter för Arn att fatta beslut i frågor som rör skönhetsbehandlingar. Hon ifrågasätter i samma intervju att Arn över huvud taget ska vara den instans som tar hand om anmälningar från skönhetsbranschen.

Min fråga till statsrådet är:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att kunder som går till skönhetssalonger ska få ett starkare konsumentskydd?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1696 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Dnr Fi2017/02903/KO

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1696 av Lars Beckman (M) Skönhetssalonger som inte följer ARN:s beslut

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att kunder som går till skönhetssalonger ska få ett starkare konsumentskydd.

Det finns problem med att det i dag går att utföra skönhetsbehandlingar som kan innebära betydande hälsorisker utan att det finns ett effektivt system för tillsyn av de näringsidkare som utför behandlingarna. Det är i sammanhanget självfallet också olyckligt att många näringsidkare, vid tvister med konsumenter, väljer att inte följa Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer.

I betänkandet Kroppsbehandlingar – Åtgärder för ett stärkt konsumentskydd (SOU 2015:100), som överlämnades till regeringen i slutet av 2015, föreslås ny lagstiftning för att skapa en tryggare marknad för kroppsbehandlingar. Utredningen föreslog bl.a. regler om krav på tillstånd, kvalitet, tvistlösning och information. Med beaktande av omfattande kritik från flera remissinstanser vad avser lagförslagets innehåll och utformning har regeringen bedömt att det inte är lämpligt att gå vidare med utredningens förslag. Regeringen undersöker nu andra möjligheter för att gå vidare med frågan och stärka skyddet för konsumenter som går till skönhetssalonger.

Stockholm den 27 juli 2017

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.