skydd av offer för människohandel

Skriftlig fråga 2003/04:1589 av Bengtsson, Anders (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-01
Anmäld
2004-09-14
Besvarad
2004-09-15
Svar anmält
2004-09-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 september

Fråga 2003/04:1589

av Anders Bengtsson (s) till statsrådet Barbro Holmberg om skydd av offer för människohandel

Socialdemokratin har under de senaste åren försökt utveckla en politik som ska skydda kvinnor som blivit lurade till Sverige och sedan utnyttjats i sexslavhandel. I juli 2002 infördes den nya lagen mot människohandel, hösten 2003 föll den första domen mot människohandel. Under sommaren infördes en ny bestämmelse i utlänningslagen som gör det möjligt för en förundersökningsledare att ansöka om ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för utländska målsägande och vittnen, bland annat offer för människohandel, då det anses befogat med hänsyn till förundersökning eller förhandling i brottsmål. Ändringen innebär att utlänningar ges laglig möjlighet att stanna i Sverige under en begränsad tid för att bistå brottsutredande personal. Grundtanken i denna bestämmelsen är bra, men det räcker inte. Faktum är att de flesta kvinnor som kommit till Sverige för att prostitueras inte bara lever under hot för sitt eget liv, utan även har nära anhöriga i hemlandet som hotas. Där finns rekryteringsnätverket kvar, där går människohandlarna fria och inget hindrar dem att under maffialiknande omständigheter ta livet av kvinnan som vittnat mot människohandlarna i Sverige.

Det är viktigt att man ger de kvinnor som ställer upp och vittnar mot smugglarligorna möjlighet att efter rättegången ansöka om permanent uppehållstillstånd och att man under asylprocessen beaktar de uppgifter som kommit fram under rättegången.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga vilka initiativ migrationsministern avser att vidta för att kvinnor, som kommit till Sverige som sexslavar och som riskerar sina liv om de återvänder till hemlandet, får stanna i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1589 besvarad av

den 15 september

Svar på fråga 2003/04:1589 om skydd av offer för människohandel

Statsrådet Barbro Holmberg

Anders Bengtsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta för att kvinnor, som kommit till Sverige som sexslavar och som riskerar sina liv om de återvänder till hemlandet, får stanna i Sverige.

Den nya bestämmelsen om tidsbegränsade uppehållstillstånd för till exempel offer för människohandel som Anders Bengtsson hänvisar till i sin fråga träder i kraft den 1 oktober 2004. Jag vill framhålla att denna bestämmelse inte på något sätt begränsar möjligheten för en person som beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd på ansökan av en förundersökningsledare att också själv ansöka om uppehållstillstånd i Sverige på andra grunder än de som förundersökningsledaren har åberopat. Migrationsverket kommer vid sin prövning av en sådan ansökan att göra en sammantagen bedömning av alla relevanta omständigheter i det enskilda fallet.

När det gäller frågan om uppehållstillstånd till offer för människohandel vill jag också hänvisa till Europeiska unionens rådsdirektiv om uppehållstillstånd till tredjelandsmedborgare som har fallit offer för människohandel med mera som antogs i våras. Denna rättsakt syftar till att fastställa villkoren för att bevilja uppehållstillstånd med begränsad giltighetstid för offer för människohandel. I de fall dessa utlänningar själva ansöker om uppehållstillstånd av annat slag bör medlemsstaterna vid prövningen av en sådan ansökan ta hänsyn till att de berörda utlänningarna har beviljats uppehållstillstånd i enlighet med direktivet, det vill säga göra en sammantagen bedömning av alla omständigheter i det enskilda fallet.

De regler som i dag finns i utlänningslagen är, enligt den bedömning regeringen gjorde i propositionen Människosmuggling och tidsbegränsat uppehållstillstånd för målsäganden och vittnen m.m., tillräckliga för att omfatta de situationer som kan uppstå vid en prövning av frågan om permanent uppehållstillstånd i de fall som Anders Bengtssons fråga avser. Jag ser inte anledning att i dagsläget göra en annan bedömning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.