Till innehåll på sidan

Socialministerns uttalanden om jämställdhet och kultur

Skriftlig fråga 2008/09:1175 av Malmström, Louise (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-27
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-09
Svar anmält
2009-09-10
Besvarad
2009-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 augusti

Fråga

2008/09:1175 Socialministerns uttalanden om jämställdhet och kultur

av Louise Malmström (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Trots olika partipolitiska inställningar finns det en del grundläggande värderingar som vi ofta ställer oss bakom från höger till vänster och oavsett om vi är i majoritet eller opposition. Formuleringarna i förskolans läroplan om vikten av jämställdhet mellan könen, vikten av att vuxna är goda förebilder och motverkar traditionella könsmönster och könsroller samt vikten av att ge barn möjlighet att utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller har jag hittills uppfattat som just en sådan. Kulturens roll som en viktig drivkraft för ett demokratiskt samhälle hade jag uppfattat som en annan gemensam utgångspunkt.

Desto mer förvånad och bestört blev jag därför över socialminister Göran Hägglunds tal i Almedalen, där han hånar könsrollsneutrala lekar i förskolan och förlöjligar kulturarbetare, kulturdebattörer, recensenter samt de som på något sätt bryter mot det ”normala” samhälle som han målar upp som ideal.

Som regeringsmedlem har man stort inflytande över opinionen och den politiska utvecklingen i stort och därmed också ett stort ansvar för den. I den verksamhet som faller under socialministern och som han är ytterst ansvarig för finns många, många människor som inte passar in i socialministerns definition av ”vanliga” och många, många som arbetar för att bryta könsstereotypa mönster och diskriminering med kön som grund.

Med anledning av ovanstående frågar jag socialminister Göran Hägglund om han fortfarande står fast vid dessa uttalanden och på vilket sätt det i så fall kommer att avspegla sig i hans dagliga arbete och den politik han tillsammans med de andra i regeringen formar och låter styra Sverige utifrån.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1175 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 9 september

Svar på fråga

2008/09:1175 Socialministerns uttalanden om jämställdhet och kultur

Socialminister Göran Hägglund

Louise Malmström har frågat mig om jag fortfarande står fast vid mina uttalanden och på vilket sätt det i så fall kommer att avspegla sig i mitt dagliga arbete och den politik jag tillsammans med de andra i regeringen formar och låter styra Sverige utifrån.

I enlighet med alliansens valmanifest och regeringsförklaringar bygger regeringens politik på alla människors lika värde, att varje människas potential ska tas till vara och att alla ska ges möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Människans inneboende kraft och vilja att ta ansvar ska uppmuntras och fler människor ska kunna stå på egna ben och känna glädjen i att försörja sig genom eget arbete.

De uttalanden som jag gjorde i egenskap av partiledare i Almedalen står jag självfallet fast vid. Som socialminister har jag ansvar för politikområdena hälso- och sjukvårdspolitik, ekonomisk familjepolitik och barnrättspolitik.

På hälso- och sjukvårdspolitikens område syftar regeringens politik till att stärka patientens ställning. Patienten ska, utifrån sina individuella behov, bemötas och behandlas med respekt och utifrån evidens och beprövad erfarenhet. Vården ska också vara tillgänglig för var och en av oss. Regeringen har därför sjösatt en rad reformer såsom fritt vårdval och psykiatrireformen. Därtill kan också nämnas den nationella IT-strategin och den nationella strategin för kvalitetsutveckling genom öppna jämförelser samt den så kallade kömiljarden. Regeringens mångfaldssatsningar inom vården ska även bidra till ökad valfrihet för patienten och förbättrat bemötande.

Regeringens mål för den ekonomiska familjepolitiken är att den ska bidra till förbättrade förutsättningar för en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer. För regeringen är familjen den grundläggande gemenskapen i samhället. Regeringen vill att familjepolitiken ska syfta till att stärka föräldrars makt över sin livssituation och öka familjernas valfrihet. Familjepolitiken bör underlätta för föräldrar att kombinera yrkesliv med familjeliv, genom förbättrade möjligheter för båda föräldrarna att delta i arbetslivet och ta hand om barnen när de är små. Förutsättningarna för jämställdhet mellan kvinnor och män bör förbättras. För att uppnå dessa målsättningar införde regeringen vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus under 2008.

Barnrättspolitikens mål är att barn och unga ska respekteras och ges möjlighet till utveckling och trygghet samt delaktighet och inflytande. Inriktningen beträffande politiken för barnets rättigheter och för prioriteringarna under de närmaste åren har redovisats i en skrivelse till riksdagen. Regeringen redogör i skrivelsen för hur politiken på området ska utformas för att stärka barnets rättigheter och tillämpningen av barnkonventionen där de prioriterade områdena är ett förstärkt strategiskt arbete, stöd i föräldraskapet, bekämpandet av våld mot barn och främjandet av barns psykiska hälsa.

Sammantaget syftar regeringens initiativ inom mina ansvarsområden till att ge patienten en förbättrad hälsa, barnfamiljerna ökad valfrihet och förbättrade förutsättningar för god ekonomi och jämställdhet samt ge barnen ökad trygghet och delaktighet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.