Till innehåll på sidan

Stärkt kontroll av skatte- och redovisningsbyråer samt konsulter

Skriftlig fråga 2016/17:25 av Peter Persson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-20
Överlämnad
2016-09-21
Anmäld
2016-09-22
Svarsdatum
2016-09-28
Sista svarsdatum
2016-09-28
Besvarad
2016-09-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det oerhört omfattande skattefusk och skatteundandragande som länge pågått i Sverige ska inte enbart skyllas på bankerna och skatteparadisen. Precis som för den grova organiserade brottsligheten krävs det som ibland kallas ”möjliggörare”, det vill säga personer som har stor kunskap i juridik och ekonomi men som saknar heder och moral, vilket gör att de ställer sina kunskaper och sin yrkesskicklighet i brottslighetens tjänst.

Inte minst de så kallade Panamapapperen, liksom tidigare avslöjanden – Luxleaks och Swiss Leaks – visar att även svenskar finns inblandade i skatteflykten, både som brottslingar och som ”möjliggörare”. Ibland förefaller skatteflyktingarna också skyddas av höga tjänstemän genom tips om att undersökningar pågår.

Det behövs en skärpt kontroll av alla som yrkesmässigt arbetar med skatterådgivning och revision. Det handlar också om att bygga upp en kåranda av etik och moral hos alla som arbetar med skatter, bokföring och redovisning. Personer som inte klarar av att upprätthålla detta ”etos” inom den offentliga verksamheten ska givetvis omedelbart lämna sin tjänst och/eller tilldelas en varning av överordnad om hen uppträder bedrägligt gentemot detta etos.

Att Finansinspektionen stärker kontrollen av banker och andra kreditföretag är inte nog. Det behövs grundliga diskussioner med Revisorsnämnden, Bokföringsnämnden och branschorganisationen Far om hur personer som möjliggör skattefusk och ekonomisk brottslighet ska hanteras och motas ut ur branschen. Är kontrollen för svag? Brister det i betoning och överföring av moraliska värderingar till revisorer och skattekonsulter? Frågor som behöver ses över!

 

Genom vilka åtgärder gentemot revisorer och skattekonsulter vill statsrådet motverka att sådana möjliggör skattefusk, skatteflykt och ekonomisk brottslighet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:25 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Dnr Fi2016/03363/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:25 av Peter Persson (S) Stärkt kontroll av skatte- och redovisningsbyråer samt konsulter

Peter Persson har frågat finansmarknadsministern Per Bolund genom vilka åtgärder gentemot revisorer och skattekonsulter som han vill motverka att dessa möjliggör skattefusk, skatteflykt och ekonomisk brottslighet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige behöver effektiva och ändamålsenliga regler mot skattefusk och skatteundandragande, men också effektiva kontrollverktyg för att kunna upptäcka skatteundandragande. Detta har inte minst tydliggjorts genom olika avslöjanden de senaste åren, såsom Panamapapperen. De som yrkesmässigt arbetar med skatterådgivning och revision har en central roll i det ekonomiska livet och det är naturligtvis viktigt att de inte agerar som möjliggörare av skattefusk och ekonomisk brottslighet.

En revisor som möjliggör skattebrott eller skatteflykt bryter mot såväl de allmänna skatte- och straffrättsliga reglerna som mot god revisorssed. En sådan revisor kan drabbas av disciplinära åtgärder från Revisorsnämnden. Nämndens disciplinära åtgärder har nyligen skärpts och nämnden kan numera besluta om bland annat sanktionsavgifter på upp till en miljon kronor, tidsbegränsade förbud att utöva revisionsverksamhet i upp till tre år och upphävande av revisorns auktorisation. Vid sidan av detta finns de yrkesetiska regler som branschorganisationen FAR har tagit fram. Av dem framgår bland annat att en revisor eller skattekonsult inte får medverka till ett skatteupplägg, om det är tveksamt att upplägget skulle hålla vid en rättslig prövning. FAR kommer från och med nästa år att utföra regelbundna kvalitetskontroller av de medlemmar som arbetar med skatterådgivning.

Ett viktigt internationellt arbete har bedrivits genom OECD:s projekt mot aggressiv skatteplanering, det s.k. BEPS-projektet (Base Erosion and Profit Shifting). Inom ramen för BEPS har OECD tagit fram rekommendationer om ”Mandatory Disclosure Rules”, vilket kan beskrivas som regler om informationsskyldighet. Innebörden är att skatterådgivare ska lämna information till skattemyndigheten om skatteupplägg som erbjuds eller används. Sådana regler finns redan i dag i bl.a. Storbritannien, Portugal och USA. Det huvudsakliga syftet med reglerna är att aggressiv skatteplanering på ett tidigt stadium ska komma till skattemyndighetens kännedom samt information erhållas om vilka som tillhandahåller denna typ av skatteupplägg och vilka användarna är.

I 2016 års ekonomiska vårproposition aviserade regeringen, som en del i arbetet mot aggressiv skatteplanering och för rättvisa skattemässiga konkurrensvillkor, att OECD:s rekommendation ska utredas. Informationsplikt för skatterådgivare presenterades också som en åtgärd i det 10-punktsprogram som regeringen presenterade den 28 april 2016 och som listar centrala åtgärder i arbetet mot skatteflykt, skatteundandragande och penningtvätt.

Arbetet med att tillsätta en utredning pågår på Finansdepartementet.

Stockholm den 28 september 2016

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.